Susreti na Tromeđi: Kikinda sve važniji faktor prekogranične saradnje

Regionalna saradnja „Dunav – Karaš – Moriš – Tisa” ustanovljena je osnivanjem Evro regije 1997. godine za područja susednih pokrajina Srbije, Mađarske i Rumunije. Članice Evro regije su AP Vojvodina, rumunske županije Timiš, Arad, Hunedoara i Karaš Severni iz Rumunije, odnosno Čongrad Bač – Kiškun iz Mađarske. Tim povodom svakog poslednjeg vikenda u maju održavaju se susreti na Tromeđi između mesta Majdana i Raba i Beba Veke i Kibekhaza, kada se na tri dana privremeno otvaran granični prelaz kod belog kamenog obeliska, poznatijeg kao Tripleks.

Ovogodišnji susretima na priključio se i grad Kikinda, koji otvaranjem prelaza Nakovo – Lunga postao važan činilac u procesu prekoranične saradnje:

-Posle četiri godine od trajnog otvaranja Graničnog prelaza Nakovo – Lunga možemo da kažemo da smo prešli magičnu cifru od pola miliona putnika, što samo dokazuje i opravdava činjenicu da je naša ideja o trajnom otvaranju bila potpuno opravdana. Ovih dana smo podneli zahtev za izdavanje građevinske dozvole, što znači da bi ove godine mogli da počnu i radovi na graničnom prelazu sa srpske strane, gde će biti instalirani svi nedostajući sadržaji, a čime će se stvoriti i formalni tehnički uslovi da granični prijelaz može da radi 24 sata i da preko njega prelaze i teretna vozila i autobusi, objašnjava član Gradskog veća Saša Tanackov.

U pitanju je deo jednog šireg političkog dogovora:

-Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije još prošle godine uputilo je rumunskoj strani, na osnovu dogovora bivših premijera Srbije i Rumunije, predlog za potpisivanje sporazuma. Rumunska strana još uvek odlučuje o tome, ali nadamo se da, ako ne pre, da će kada stvorimo tehničke uslove on raditi onako kako svi mi želimo i na korist građana i privrede.

Realizacija ovog projekta posebno će biti značajna za privrednike:

-S obzirom da je privreda Severnog Banata izvozno orijentisana, a za pojedine kompanije najveći izvoz na tržište je upravo Rumunija. Na primeru „Toze Marković“ vidimo da je njihovo najveće izvozno tržište upravo Rumunija, gde najviše prodaju crep. Kompanija „Zoppas“, koja radi i u Rumuniji i u Srbiji nedeljno ima desetak kamiona, koji saobraćaju između Kikinde i njihove matične kompanije koja se nalazi u Velikom Sent Mikušu. Samo za ovu kompaniju brojimo oko 530 kamiona godišnje koji, umesto da saobraćaju trasom od 38 km, idu preko Srpske Crnje i Žombolja 78 km.

Ovogodišnjim susretima na Tromeđi prisustvovao je i predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, koji je naglasio da će saradnja Srbije, Mađarske i Rumunije biti ključna u budućnosti, ne samo zbog velikih prekograničnih projekata na kojima se radi, već i zato što je pokazano da tri zemlje dele zajedničke vrednosti koje ostaju mladim naraštajima.

Na ovogodišnjim susretima na Tromeđi, na sedinici Skupštine „Dunav – Karaš – Moriš – Tisa“, koja je održana u Novom Kneževcu, dodeljene su nagrade za četiri projekta koji su realizovani u prekograničnim programima između Srbije, Mađarske i Rumunije. Među ovogodišnjim dobitnicima je i projekat „Zaštita od poplava“ koji je Grad Kikinda realizovao sa opštinom Rešica u periodu između januara 2014. i marta 2016. godine. Značaj i korisnost ovog prekograničnog projekta prepoznat je i na nivou Evro regije pošto su njime rešeni problemi koji su godinama ugrožavali mesta duž reke Brzave u okolini Rešice, odnosno deo Ruskog Sela sa stalnom pojavom visokih podzemnih voda s jeseni i proleća.