Suša desetkovala rod u ataru

Na teritoriji Grada Kikinde količina padavina razlikuje se od mesta do mesta. Najmanje kiše palo je na teritoriji Mokrina 2,7 litara po kvadratnom metru, potom sledi Kikinda sa 2,9 litara, Bašaid sa 3,6, dok je u Sajanu palo 7,5 litara kiše po kvadratu. Padavine neće pomoći oporavku okopavina .
-Zahlađenje će dobro doći. Međutim i da je pala veća količina padavina ne bi pomogla kukuruzu i suncokretu.Konstantan nedostatak vlage uz ekstremno visoke temperature doveli su do izuzetno lošeg stanja okopavina- istakao je Zoran Simić, savetodavac PSS.
Kukuruz koji je zasnovan na više od 20.000 hektara u veoma je lošem stanju.
-Iako smo se nadali da će biti delova atara sa polovičnim prinosom, bojim se da od toga nema ništa. Ova ratarska kultura pretpela je najveće štete. Na delu površina neće uopšte biti roda, a deo kukuruza služiće za kakvu-takvu, lošu silažu. Najveći deo poljoprivrednika imaće samo troškove prilikom berbe i zaoravanja. Ne očekujem da berba kukruza počne pre kraja avgusta – rekao je Simić.


Skidanje suncokreta sa njiva na pojedinim parcelama već je završeno.
-Suncokret je relativno dobro podneo sušni period i visoke temeprature. Konkretnije rezultate znaćemo za sedam do deset dana kada će žetva biti u punom jeku. U nekim delovima atara poljoprivrednici su već završili sa vršidbom suncokreta. Reč je o parcelama na kojima su lakši tipovi zemljišta i na slatinastim površinama. Prvi rezultati su veoma loši, što je bilo i očekivano. Krajem sledeće nedelje očekujem da skidanje sunckoreta bude u punom jeku i tada ćemo znati kakav je kvalitet i prinos ovogodišnjeg suncokreta – rekao je naš sagovornik.


Šećerna repa zauzima oko 2.000 hektara.
-Repa relativno dobro podnosi ovakve vremenske uslove. Značajan deo šećerne repe je pod sistemima za navodnjavanje, tako da ne očekujem velike oscilacije u prinosu. Soja je veoma malo zastupljena u kikindskom ataru, ali i ova biljka se nalazi pod zalivnim sistemima, tako da se ne očekuju značajniji problemi – ističe Simić.
Poljoprivredna stručna služba 16. avgusta organizuje Dan polja kukuruza, suncokreta, šećerne repe i soje. Poljoprivrednici će imati priliku da čuju saveta od stručnjaka iz ovih oblasti.
Simić kaže i da postoji realna opasnost da kukuruz bude neupotrebljiv jer suša prouzrokuje razne bolesti i pojavu toksina. Sličnu godinu ovoj, ratari su imali 2012. Sa druge strane prošla godina bila je rekordna po prinosima i kvalitetu ratarskih kultura.