„Sunčan dan“ u Novom Miloševu

Festival umetničkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom pod nazivom „Sunčan dan” održan je po prvi put u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Tada su dodeljene nagrade za najbolje likovne i literarne radove.

Na konkurs Festivala umetničkog stvaralaštva osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Sunčan dan stiglo je preko dve stotina likovnih i literarnih radova.

Žiri u sastavu Vesna Stanaćev, Silvija Vlahović i Adrijana Blagojević, odabirajući najbolje radove rukovodio se autentičnošću, neposdrednoću i prirodnosću izraza ovih radova:

-Imali smo retku priliku i čast da budemo deo jedne priče, koja je, verujem, početak nečega što će trajati. Kao član žirija osećala sam se počastvovano, jer sam imala prilike da još jednom sagledam sve ono što osobe sa smetnjama u razvoju nose u sebi.

Defektolog Olgica Stanojev iz škole „Milan Petrović“ iz Novog Sada, čiji su korisnici nagrađeni na ovom konkursu, istakla je koliko njima znači učešće na ovom festivalu.

-Svi učesnici su izuzetno srećni što su se našli na ovom festivalu i nagrade im veoma znače. Promenili su okruženje i upoznali nove ljude. Do sada nisu imali prilike da učestvuju na nekoj sličnoj manifestaciji.

Akcenat nije stavljen na umetnička znanja ili umeća. Žiri je odlučio da što više radova nagadi ili pohvali u znak prepoznavanja vrednosti i podrške autorima.