Sugrađanka Olga Golušin i u devetoj deceniji hekla, veze, šije. Izložba njenih radova u KC-u

Kikindski Kulturni centar promovisao je rad sugrađanke Olge Golušin, koja već 65 godina štrika, hekla, veze, šije. Jedan deo njenih radova, kao izložba svega što je ta još uvek vitalna osamdesetogodišnjakinja radila, Kikinđani će moći da pogledaju u galerijskom prostoru KC, do petka.

U okviru manifestacija ,”Nedelja žena” otvarana je izložba ručnih radova Olge Golušin, predsednice kikindskog udruženja žena “Sloga”. Sugrađanka, vrlo aktivna na svim manifestacija, u okviru kojih se na najbolji način predstavlja grad kroz kulturu i tradiciju starih zanata, dobila je svoje mesto i termin u KC kako bi predstavila deo onogo, čime se bavi, kako kaže skoro sedam decenija.

Razne tehnike ručnog rada, nekada su bile sastavni deo lepog izgleda domaćinske kuće, kao dokaz vrednih domaćica, sposobnih i kreativnih. Kako naša sagovornica objašnjava, nekih davnih dana, baš ručni rad bio je na ceni:

-Sve što se radi, štrikam, heklam, vezem, beli vez pogotovo. Ja sam svojevoljno uradila beli vez, ali u boji, baš sa cvetnim dezenima. Ima raznih vrsta i tehnika. A još od svoje petnaeste godine radim. Vezla sam mnogima, baš ove zidne kuvarice,  zbog kojih  su devojke mogle još bolje da se udaju. Ova nošnja na meni, nju sam u potpunosti ja uradila, kao i sve nošnje za članice mog udruženja. Sve odevne predmete što se heklaju i štrikaju, sve to sam uradila, radim i radiću. Kad su šeširi u pitanju, mogu da kažem da  nisu teški za rad, ako čovek zna. Ja sam se uhodala. Inače, ništa od ovoga nije na prodaju. Ja radije poklanjam, najviše manastirima. Jedino šta sam prodala su šeširi, koje sam nekih davnih godina, na nekom Sajmu u Zagrebu ponela, izložila i sve ih prodala.

Šila je Olga i još uvek šije, kako kaže, sve nošnje starogradskih dama, koje nose članice njenog udruženja Sloga ona je u potpunosti sašila, uz dodatke vezenih delova. O njenom angažovanju u okvirima jednog od najstarijih Udruženja u Kikindi, koje radi ipromoviše grad na svim manifestacijama zna se već odavno. Jeadan veran i iskren krug od oko petnaestak stalnih članica i ovoga puta do je podršku. Tim Kulturnog centra sa direktoricom Tanjom Nožicom, takođe je pokazao poštovanje koje zavređuje sugrađanka, koja je ušla već u devetu deceniju, smerna odmerena i uvek nasmejana i koja, kako skromno za sebe kaže još ima šta da pokaže, čemu druge da nauči, pa makar se radilo o pravljenju ljupkih heklanih šeširića, po kojima je već poznala prepoznatljiva.

Predsednica Sloge, sa svojim vernim članicama, već uveliko priprema tradicionalnu manifestaciju za izbor najlepše ukrašenog uskršnjeg jajeta i korpice, koju organizuju već više decenija u svojim prostorijama u III mesnoj zajednici, Uglješa Terzin.