Sugrađanin Radovan Zakić uzgaja ludaju tešku 420 kilograma

Do 34. “Dana ludaje” ostalo je još dve nedelje, a nakon više godina u takmičenju najtežeg i nadužeg ploda tikve ove godine učestvovaće i trojica Kikinđana. Jedan od njih je 33-godišnji Radovan Zakić kojem je uzgoj najteže ludaje hobi kojim se bavi četiri godine.

-Sve je počelo iz znatiželje. Od prijatelja sam dobio seme i rešio sam da uzgojim veliku bundevu. Prve godine nisam imao nekog uspeha, ali prošle godine osvojio sam drugo mesto na našim „Danima ludaje“ sa ludajom teškom 334 kilograma. To me je motivisalo da ove godine dam sve od sebe i da proizvedem još težu bundevu – kaže Zakić.

Kako napominje naš sagovornik, uz malo sreće koja ga je pratila ove godine i dosta nege uspeo je u nameri da proizvede ludaju čija je trenutna kilaža oko 420 kilograma.

-Seme je stiglo iz Poljske od njihovog šampiona. Posadio sam ga krajem marta, a „banatskoj banani“ najviše odgovara zaštićen prostor za rast. Seme sam zasadio u plasteniku, a potom sam ga prebacio u zemljište koje mora da bude kvalitetno. Pored toga ludaja voli vodu. Imam sistem za zalivanje kap po kap i protivgradnu mrežu – dodaje Zakić.

Ove godine nije bilo virusa i bolesti na ludaji, a Radovan Zakić maksimalno je primenio agrotehničke mere:

Očekujem da na ovogodišnjim „Danima ludaje“ budem među prva tri takmičara. Koliko sam čuo ove godine biće velika konkurencija, ali ipak mislim da će moja ludaja biti među pobedničkim .

Raduje činjenica da se Kikinđani u velikom stilu vraćaju kao takmičari na „Danima ludaje“. Pre dve godine pobednik je bio Kikinđanin Blaže Jelić sa ludajom teškom 288 kilograma, a ove godine pored Zakića i Jelića na najvećoj manifestaciji takmičiće se još jedan Kikinđanin Goran Lazić.