Sufinansiranje nabavke rasnih grla, osemenjavanje, očuvanje pčelinjih društava

Na osnovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a u skladu sa Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta gradonačelnik Pavle Markov raspisao je javni poziv za sufinansiranje mera podrške poljoprivrednim proizvođačima. Sufinansiranjem nabavke kvalitetnih rasnih grla ovnova i jarčeva, opreme za živinarstvo, veštačko osemenjavanje i očuvanje zdravstvenog stanja pčelinjih društava pospešuje se razvoj genetskog potencijala u stočarstvu i pčelarstvu.

Za nabavku kvalitetnih rasnih grla ovnova i jarčeva i opreme za živinarstvo opredeljeno je 700.000 dinara. Bespovratna sredstva za nabavku kvalitetnih grla sufinansira se sa maksimalnih 50.000 dinara po korisniku, dok se oprema za živnarstvo sufinansira u stoprocentnom iznosu. Pravo učešća imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije grada i registrovana udruženja koja se bave živinarstvom. Sredstva za rasna grla se isplaćuju nakon realizacije investicije odnosno po dostavljanju računa sa specifikacijom, a za živinarstvo po priloženom predračunu za opremu.

Za sufinansiranje reproduktivnog materijala odnosno osemenjavanje planirano je milion dinara. Jedan korisnik može da dobije 2.000 dinara po grlu za maksimalno 15 grla.

Za očuvanje zdravstvenog stanja pčelinjih društava biće dodeljeno 600.000 dinara, a pravo učešća imaju sva registrovana udruženja pčelara iz Kikinde i devet sela. Bespovratna sredstva u iznosu od sto odsto dodeljuju se za tretman 20 društava po korisniku udruženja, a biće isplaćena nakon dostavljanja potrebne dokumentacije sa spiskom korisnika udruženja koji će koristiti ovu meru.