Subotnje veče u muzejima: Kultura i umetnost u centru pažnje Kikinđana

Vremenski savršeno subotnje veče pratila je još lepša slika koju smo mogli da vidimo u Kikindi. Po prvi put, tri lokacije u gradu bile su deo globalnog događaja „Noć muzeja“. Najviše sadržaja bilo je u Narodnom muzeju, koji je program nazvao „Lica ulica“, a čitavo veče bilo je posvećeno našem gradu, njegovim znamenitim građevinama i građanima.

Sugrađani su kroz razglednice, mape, fotografije i video materijal mogli da vide malu istoriju Kikinde koje više nema. Takođe, prikazane su i priče o sedam kuća, koje su nekada bile privatno vlasništvo, a sada se koriste kao društvena svojina, a uz priče o građevinama ispisane su i sudbine njihovih vlasnika.

Takođe, jedan segment postavke bio je posvećen takozvanoj socijalističkoj gradnji, odnosno građevinama koje su nastale nakon Drugog svetskog rata, tokom pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Kikinđani su tako mogli da vide kad i kako je izgrađen hotel „Narvik“ i SC „Jezero“.

Organizatori su mislili na najmlađe, tako da su i oni uz volontere i kocke mogli sami da konstruišu sopstvene građevine. Poseban deo programa upriličen je u svečanoj sali, gde je neformalna grupa lokalnih umetnika izvela koncert starogradske muzike.

Sadržaja je bilo u gotovo svakom kutku ustanove. Najviše pažnje gostiju našeg grada privukla je mamutica Kika, dok su sugrađani s posebnom pažnjom posmatrali fotografije Kikinde nekad i uživali u koncertu.

Upravo na ovom koncertu predstavile su se i članice Ženske pevačke grupe „Melizmi“, ali u malo drugačijem izdanju:

-Zaista smo ponosne što su na pozvali da uveličamo ovaj koncert i pokažemo nešto drugo što umemo, da na nekom drugom jeziku otpevamo pesme i da kažemo i pokažemo koliko smo široke i velike u tom smislu.

Na spratu je upriličena i izložba o kikindskim vratima, koja je rađena u saradnji sa arhitektom Biserkom Ilijašev, koja je naglasila da vrata predstavljaju arhitektonski dragulj našeg grada:

-Vrata su vrlo važan element i prvi susret sa kućom. Predstavljaju ulaz u kuću i preko njih dolazi do prvih susreta sa domaćinom i ono su njegovo lično obeležje. Zato je važno da se obrati pažnja na taj arhitektonski detalj.

 

Narodni muzej deo je manifestacije „Noć muzeja“ od 2007. godine. Prethodna je bila posvećena kikindskim selima, dok je u ovoj fokus bio na našem gradu, pa nas je zanimalo kako organizatori biraju temu:

-Mi preko „Noći muzeja“ svaki put dodatno istražimo jedan segment o istoriji grada i biramo teme tako da imamo prostor za istraživanje, ali i da publici budu interesantne i da svake „Noći“ saznamo nešto novo o istoriji Kikinde, kaže direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović.

Istorija se, na malo drugačiji način, učila i u Muzeju „Terra“, koji je prvi put ove godine deo „Noći muzeja“.

Uz stalnu postavku, posetiocu su mogli da uživaju u muzici, a najveću najmlađih privlačile su baš skulpture i „topanje“, odnosno stara, tradicionalna banatska dečija igra koja se sastoji od pravljenja malih konkavnih formi od blata ili gline, koje se potom udubljenjem okrenutim na dole snažno bace na pod. Topanje je bilo posebno zanimljivo prikazati baš najmlađima, kojima je ova igra potpuna nepoznanica:

-Interesantno je da u digitalnom dobu, gde su svi mladi naraštaji hakeri i „jutjuberi“ da pokažemo takođe nešto što je taktilno, ali povezano sa glinom i terakotom, kaže Igor Grandić iz Muzeja „Terra“.

Globalnoj manifestaciji ove godine priključio se i Muzej „NIS“-a. Sugrađani su kroz prezentaciju vodiča mogli da se upoznaju sa naftom, njenim derivatima i produktima, ali i istoriji Naftagasa, jedne od najvećih kompanija na svetu.