Studenti kroz radionice najmlađima prikazali stare pesme i igre

Zaboravljene melodije narodne muzike mališanima kikindskih vrtića prikazali su oni kojima će jednog dana profesija biti vaspitanje i obrazovanje najmlađih.

Budući vaspitači i profesori jedine visokoškolske ustanove u našem gradu deci su na više punktova u Narodnom muzeju pokazali šta je nekad bila zabava. Predškolci su tako mogli da se oprobaju u igrama „Dan-noć“ i „Školice“, prave maske i uče neke stare pesme.

-Tu su aktivnosti koje su vezane za prostor, mada bi bilo bolje da smo napolju, jer to deci više prija. Upriličili smo radionice vezane za tradicionalnu igru i pesmu, tu nam je i Vanja koji deci pokazuje gajde i uvodi ih u priče o instrumentu i njegovoj strukturi. Važno je da čuju zvuk, bitan je ritam i da osetet pulsaciju, jer su gajde malo teške za njih. Dečica su lepo reagovala, objašnjava master Gordana Roganović, profesorica u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača.

Ove aktivnost važne su i za studente, koji su se tako susreli sa većom grupom mališana, što je za njih dragoceno iskustvo:

-Ovo je lepa manifestacija, u kojoj ja već drugi put učestvujem. Dobro je što deci možemo da približimo folklor i tradicionalne dečije igre, kaže Lazar Barać, dok njegova koleginica Jovana Vujičin dodaje:

 

-Meni ovo mnogo znači, jer radim u ku

lturno-umetničkom društvu baš sa decom. Ovako poboljšavam i svoj rad u KUD-u i sa mališanima.

Bio je ovo jedan od načina da se studenti i profesori tradicionalnog i predškolskog smera Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača interaktivno povežu sa decom i vaspitačima:

-Ovo je jedna vrsta promocije Škole, ne samo opšteg pedagoškog smera, nego i smera strukovni vaspitač za tradiciolnu igru, jer se jedino u Kikindi zapravo uče vrednosti tradicionalnog modela kulture u onom pravom smislu da se pokaže da tradicija nije statična, da je promenljiva i da se prilagođava savremenom dobu, objanjava dr Vesna Marjanović, etnolog i profesor u VŠSSOV.

Mališani su rado učestvovali u aktivnostima koje su za njih pripremili budući vaspitači. Veliku pažnju izazvala je narodna nošnja koju su nosile studentkinje, kao i arhaični instrumenti i pesme.