Strugar, Jovčić i Stojković „Kikindskom letu” doneli „Boje šteka”

Dvorište Kurije ponovo je bilo popunjeno do poslednjeg mesta, a razlog tome je komedija „Boje šteka“.

Ovo nije prvi komad u kojem se govori o gubitnicima, koji pokušavaju da od svojih života izvuku maksimum, ali su glumci Petar Strugar, Uroš Jovčić i Đorđe Stojković ovu temu dočarali na sebi svojstven način:

-Predstava je jedna fantastična komedija, u kojoj tri apsolutna luzera pokušavaju da se bave kriminalnom i apsolutno ne uspevaju u tome. To samo po sebi predstavlja plodno tle za građenje komedije, koju smo mi uspeli savršeno da izgradimo, neskromno je izjavio Strugar.

Likovi Crveni, Žuti i Plavi dolaze sa dna društvene lestvice, iako se svim silama trude da to ne budu. Nekima zapravo tu nije ni mesto, ali su ih pogrešni životni izbori pozicionirali:

Tumačim lik Plavog, koji je bivši profesor srpskog jezika i opšte književnosti. Od sve trojice, on je najčudniji, jer niko ne bi očekivao da će jedan profesor da se bavi kriminalom, ali živimo u svetu tranzicije i nemamo para i sredstava, pa se okrećemo kriminalu da bismo zaradili „laku lovu“. Inače, meni je bilo divno na stvaranju ove predstave. Mislim da smo sva trojica uživali i da smo napravili pozitivnu i dobru komediju. Drago mi je što je igramo često i nadam se da ćemo je igrati još sto godina, ističe ponosno Jovčić.

Ono što predstavu čini posebnom je i fantastična interakcija između Petra, Uroša i Đorđa, koja se sa prostora iza scene prenela na „daske koje život znače“. Igrajući komediju teško je ostati ozbiljan, što se videlo i u našem razgovoru. Sva trojica su prvi put u Kikindi, a ovo su prvi utisci o našem gradu:

-Divno je. U grad smo ušli sporo, poštujući sva ograničenja, pa smo imali pravi „sightseeing“. Kad smo stali pored Kike, kolegama je bilo potpuno jasno kako ja vidim svet iz svoje „žablje perspektive“. Inače, predstavu igramo od februara. Nakon premijere putovali smo po dosta gradova u Srbiji. Uskoro nas čeka turneja po Crnoj Gori i po Kanadi. Nadam se da će i ta publika ovako zdušno i sa velikim oduševljenjem prihvati, kaže Stojković.

Komedija je jedan od omiljenijih žanrova, ali i veliki izazov za glumce. Ipak, protagonisti „Boje šteka“ uspevaju da i donekle gorkoj priči daju duh našeg mentaliteta, koji je neprevaziđena tema humoristima.