Stop nasilju u porodici

Gradska uprava u Kikindi u saradnji sa Centrom za socijalni rad organizovala je okrugli sto pod nazivom „Stop nasilju“, u okviru globalne svetske kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja u porodici“.

Pozdravljajući okupljene zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić je istakla:

-Ovo je jedan od načina da ukažemo na problem nasilja nad ženama i druge vrste nasilja. Mnoge žene ne prijavljuju nasilje pa je slika koju imamo o ovom problemu potpuno drugačija nego što je u stvarnosti. Želimo da podstaknemo žrtve da izađu iz senki ćutanje i jasno ukažu na nasilnike. I na ovaj način pokazujemo onima kojima je potrebna pomoć da imaju kome da se obrate. Grad Kikinda je tu da pomogne koliko je u našoj nadležnosti.

Snežana Knežević , zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana- ombudsmana za ravnopravnost polova dodala je da je statistika poražavajuća.

-Od početka godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno je 27, a u poslednih deset godina 330 žena. Stopa nasilja nad ženama i ubistava je visoka i u proseku nedeljno bude ubijena jedna žena.

Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač napomenuo je da je otvoreni razgovor o problemima nasilja najvažniji:

-Ovih “16 dana aktivizma” ne sme da bude samo tad nego je neophodno da se 365 dana u godini vodi računa o svojim bližnjima. Važno je javno govoriti o problemima koji nastaju kao posledica nasilja.

Direktor Centra za socijalni rad Radislav Ivetić rekao je da decembra 2014. godine sa relevantnim institucijama u gradu, koje mogu pomoći kada su slučajevi nasilja u porodici u pitanju, potpisan Sporazum o saradnji.

-Od tog momenta broj zadržanih i uhapšenih nasilnika se drastično povećava svake godine. Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici nije nas zatekao nespremne. Prošle godine imali smo zadržanih 25, a ove godine 32 nasilnika. Uhapšenih je prošle godine bilo 35, a ove 31, što je manje. U 2016. godini imali smo četiri iseljenja nasilnika iz kuća i stanova, a ove osam.

Svi učesnici okruglog stola zaključili su da je broj prijava protiv nasilja u porodici povećan u tekućoj godini. Jedan od razloga za to je što su žrtve počele da veruju institucijama. Prema podacima Policijske uprave Kikinda u 2016. godini prijavljeno je 1.276, a ove godine od januara do septembra 1.337 događaja sa elementima nasilja. Podneta je i 231 krivična prijava i izrečeno je 378 hitnih mera od čega je 116 udaljenja iz stana, a 262 su zabrane počiniocima da kontaktira sa žrtvom. Analiza pokazuje da su u 89,6 odsto slučajeva nasilnici muškarci starosti oko 40 godina i najčešće u alkoholisanom stanju, a da su u 76 odsto slučajeva žrtve žene starosti 30 godina supruge ili bivše supruge. Od 1. juna do 1. decembra ove godine Osnovni sud usvojio je 176 predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi za produženje hitnih mera.

Kikinda je među sedam gradova u Vojvodini u kojima je počeo da funkcioniše Centar za žrtve seksualnog nasilja.

-Centri su novina iz više razloga. Jedan je što se prvi put pojavljuje kao pružalac usluga u sistemu zdravstvene zaštite nevladina organizacija. Drugi je što prvi put povezujemo usluge iz socijalne sa uslugama sistema zdravstvene zaštite. Mi smo zaposlili 15 žena u svim centrima za žrtve seksualnog nasilja tako da su kapaciteti dosta unapređeni – navela je Biljana Stepanov, direktorica Centra za podršku ženama.

Mobilni tim za borbi protiv nasilja koji finansira lokalna samouprava radi 24 sata 365 dana u godini.