“Stih bolji od svih”

Izabrano je 15 osnovaca i srednjoškolaca koji su se takmičili u okviru gradske Smotre recitatora, “Pesniče grada mog”. Ovi talentovani mladi ljudi 11.marta odlaze u Čoku na zonsko takmičenje.

 

U velikoj sali Kulturnog centra svoju veštinu su demonstrirali učenici nižih razreda osnovnih škola, dan kasnije stariji osnovci, a srednjoškolci su se predstavili danas.

 

Četvoročlani žiri ocenjivao je da li je izbor pesme primeren uzrasu i polu recitatora, zatim pravilnu akcentuaciju i dikciju, ali I prirodnost i izražajnost. Prema mišljenju predsednice stručnog žirija, Marije Tanackov, iako se smanjuje broj dece koja su zainteresovana za recitovanje, talentovanih je I ove godine više od limitiranog broja, koji odlazi na zonsko takmičenje:

-Mi smo tražili takmičenje po školama, pa su škole, koje su imale talentovanu i vrednu decu  to i uradile. Ova protekla tri dana imali smo više od 60 takmčara, što je neki prosek. Možemo reći da se ipak smanjuje broj dece recitatora, ali to nije samo do dece. Mentori i nastavnici nemaju neko  bodovanje u smislu vođenja nekih sekcija ili slično.  Ipak, možemo reći da smo zadovoljni, uvek smo išli do republičkog takmičenja i imali smo pobednike. Ono što smo primetili to je da je manji broj učesnika, koji recituju na mađarskom jeziku.

 

Budući da su školska nadmetanja prethodila Smotri žiri je imao teži zadatak da izabere od dobrih one najbolje. Tanackov smatra da je potreban kontinuirani rad, kako bi talenat bio još više razvijen.

Kikinđanka Nikoleta Morotvanjski do sada je 12 puta nastupala u okviru Smotre recitatora. Njen raskošni talenat je prošao više nego zapažen te je jedna od nosioca prve nagrade na republici za najboljeg recitatora. Danas je ona uspešan student u Novom Sadu, ali je rešila I da podrži mlađe recitatore.

 

Učenica treće godine Gimnazije “Dušan Vasiljev” Nataša Laković do sada je već učestvovala na Smotri. I njena zapažanja su da je imala sa kim da stane rame uz rame

Osim Nataše Laković u kategoriji srednjih škola, u kojoj se takmičilo 11 recitatora na Zonsku smotru putuju I Milica Kolaković, Anja Vojinović, Jovana Tunić I Božidar Kojić