Stigla vakcina protiv gripa

Vakcina protiv gripa francuskog proizvođača “Sanofi Paster” je stigla tako da svi koji žele da se na ovaj način zaštite od gripa mogu da se obrate izabranom lekaru i dogovore vakcinaciju. Dr Tatjana Karać, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje istakla je da su svi uslovi obezbeđeni za imunizaciju građana.

-Država je za Severnobanatski upravni okrug obezbedila 8.200 doza vakcina. Za teritoriju grada Kikinde obezbeđeno je 3.500 doza vakcina i to „vaksigriptetra“ nod proizvođača Sanofi Pastera. Vakcina je četvorovalentna ni prvi put se koristi u našoj državi – istakla je dr Tatjana Karać.

Vakcina sadrži fragmente virusa A H1N1, A H3N2 i dva soja virusa B viktorija i jamagata. Grip se javlja tokom zime, tako da je najbolje vreme da se primi vakcina oktobar, novembar i početkom decembar. Najbolja prevetivna mera, prema rečima stručnjaka, je imunizacija putem vakcine, a ove godine naručeno je 3.000 doza više.

Da bi vakcina bila delotvorna neophodno je da od primene prođe dve do tri nedelje. Početkom meseca počeo je i sentinel nadzor u ambulantama odnosno praćenje osoba koje imaju oboljenja slična gripu. Tokom prethodnog perioda broj kod kojih su registrovana oboljenja slična gripa je isti kao i prošle godine u ovo vreme, a najviše obolevaju deca do četvrte godine.