Stigla dugmetara “Petar Pan” u kikindsku muzičku školu “Slobodan Malbaški”

Niža muzička škola „Slobodan Malbaški“je nakon dugog perioda i zahvaljujući podršci lokalne samouprave , koja je izdvojila sumu od blizu 279 000 dinara uspela da obezbedi za svoje đake originalnu italijansku harmoniku dugmetaru Filipe Piđin, marke „Petar Pan“.

Naime, kako je rekla direktorica ove ustanove, Margita Detari odavno je na listi želja škole baš harmonika dugmetara, koju su đaci sad napokon i dobili:

-Cilj je da se pruži odličan instrument kako profesionalcu, tako i amateru. Jako je važna ta harmonija između graditelja instrumenta i kompozitora. Trudimo se da idemo u korak s vremenom. Dugmetara je zastupljena u Novom Sadu, Beogradu mnogo ranije, oko 30-40 godina, pre nego  smo je mi kupili. Mi želimo da se zahvalimo lokalnoj samoupravi koja je izdvojila 278,160 dinara za kupovinu ovog instrumenta. Naša saradnja je odlična, oni budno prate naša napredovanje, nastupe učenika, čak i onih koji su nastavili svoje školovanje u nekom drugom gradu.

U poređenju sa drugim instrumentima sličnih tehničkih mogućnosti, harmonika dugmetara nimalo ne zaostaje iza klavira, a mnogi je čak porede sa orguljama. Đacima se ovaj instrument posebno dopada.

Poslednjih godina, veliki broj kompozicija za harmoniku pisan je tako da je moguće izvesti ih samo na harmonici dugmetari. Upravo iz tog očiglednog razloga i mogućnosti koje ona pruža, najveći svetski izvođači na harmonici koriste upravo harmoniku dugmetaru, a sve veći broj harmonikaša odlučuje se da školovanje započne na ovom tipu harmonike. U Nižoj muzičkoj školi prvi rok za upis je bio 18. maja, drugi je zakazan za 22. jun, od 10 -14 sati i to za 8 odseka. Takođe u školi imaju i pripremno odeljenje, za predškolce. Iz škole napominju da je školovanje u muzičkoj školi besplatno.