“Stevo Čuturilo u kulturnoj istoriji Srba”, autorke prof.dr Nataše Ivetić

Čitalačkoj publici, u Narodnoj biblioteci je predstavljena knjiga o istaknutom, a zaboravljenom intelektualcu 19. veka, „Stevo Čuturilo u kulturnoj istoriji Srba“, autorke prof.dr Nataše Ivetić.

Stevo Čuturilo je bio značajni pedagog, pisac i prosvjetitelj. Kao čovek koji je svoj plodonosni rad najviše usmerio ka stvaranju što boljih i učenijih generacija, bio je inspiracija za stvaranje književnog dela „Stevo Čuturilo u kulturnoj istoriji Srba“ profesorke dr Nataše Ivetić, koja kaže da je knjiga i vraćanje duga ovom znamenitom čoveku.

Učiteljeve knjige, bukvari, udžbenici i pripučnici štampani su više od 30 miliona primeraka. Kako objašnjava autorka knjige profesor dr. Nataša Ivetić, ideja za stvaranje ovakvog dela je potekle od Istorije srpske knjige:

-U trenutku kada se prikupljao materijal, u moru autora Steva Čuturilo se istakao ne samo po tome što je pisao samo udžbenike za osnovnu, srednju  školu i za visoku školu, već kao čovek koji   je kulturnu istoriju srpskog naroda zadužio  i u pogledu publicistike, novinarstva, prevodilaštva…On je jedan reprezentativan primer polihistora, čoveka čija biografija služi dogradnji ukupne kulturne istorije srpskog naroda.

Iz čitanki Steve Čuturila se opismenilo preko 50 generacija učenika. Samo taj podatak bi bio dovoljan da se životu i delu ovog čoveka posveti zaslužena naučna i stručna zapažanja, ne samo u školskim krugovima, nego i izvan njih, o čemu je govorila i mentorka za izradu doktorske disetracije autorke Ivetić, prof. dr Gordana Stokić Simončić:

-Stevo Čuturilo  je jedna fascinantna ličnost naše istorije, ali jedna od ličnosti o kojima se nije dovoljno pisano i koje su bile zaboravljene i nikada mu nije odato dovoljno priznanja zbog svega što je uradio za srpsku pedagogiju i metodiku nastave, za ukupan razvoj kulture i u Srbiji i u Crnoj Gori. Moje zadovoljstvo je veliko, ne samo što smo jedan lik kulturnog pregaoca,  koji je preko 50 godina radio na ovim prostorima osvetlili, nego što sam imala i kandidata, a tu mislim na Natašu Ivetić, koja je imala senzibilitet, rekla bih odgovarajući da sve to rašireno, razrušeno, zagubljeno sintetizuje i proizvede kao jednu odličnu doktorsku disertaciju, a onda i kao knjigu.

Stevo Čuturilo je svoj dugi životni vek posvetio obrazovanju mladih naraštaja u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, Knjaževini Crnoj Gori, Kraljevini Srbiji i Kraljeviini Srba Hrvata i Slovenaaca, kasnije Kraljevini Jugoslaviji. Dva puta je bio odlikovan Ordenom Svetog Save za zasluge koje je učinio narodu. Njegov Bukvar za osnovne škole u Kraljevini Srbiji, štampan je 1916. godine na Krfu. Iz bukvara učitelja Steve Čuturila, štampan 1878. godine, naučilo je da čita i piše 60 generacija u Kraljevini Srbiji, Vojvodini, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.