Status energetski zaštićenog kupca prošle godine dobilo hiljadu sugrađana

Uredbom o energetski ugroženom kupcu propisani su kriterijumi za ostvarivanje ovog prava. Pravo na struju, gas ili daljinsko grejanje po jeftinijoj tarifi mogu ostvariti građani koji primaju socijalnu pomoć i dečiji dodatak, kao i oni kojima obustavom energenata mogu biti ugroženi život ili zdravlje.

-Na teritoriji grada u 2016. godini oko hiljadu sugrađana ostvarilo je pravo da stekne status energetski zaštićenog kupca, a od početka godine ima ih 220. Obnova zahteva za sticanje ovog statusa je u toku, pa pozivam sve sugrađane da nam se jave – istakla je Dunja Vujčić, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.

Popust za daljinsko grejanje i gas ostvaruje se od 15. oktobra do 15. aprila, dok za električnu energiju važi tokom čitave godine. Zahteve mogu podnositi sugrađani ukoliko ukupni prihodi sa jednim članom domaćinstva ne prelaze 13.595 dinara, sa dva ili tri člana 19.795, sa četiri i pet članova 25.990 , a sa pet i više članova maksimalan prihod ne može da prelazi 32. 684 dinara .Računi se umanjuju u zavisnosti od toga koliko članova domaćinstva ima u jednoj porodici i kolika je potrošnja energenata za koji se traži beneficija s obzirom na to da se smatra da ukoliko domaćinstvo troši struje, gasa ili daljinskog grejanja više od proseka , da im popust nije potreban.