Stariji sugrađani u disciplinovanom redu obavili jednonedeljnu kupovinu

Građanima starijim od 65 godina, omogućeno je da kupe namirnice u prodavnicama jutros od 4 do sedam, umesto u nedelju, što je do sada bio slučaj. Oni su zbog kupovine namirnica mogli da napuste svoje domove od tri do osam časova ujutru, prema preporuci Kriznog štaba koji je definisao funkcionisanje za ovaj vikend zbog izmene zabrane kretanja.

Covid 19, bolest izazvana virusom corona nametnula je pravila kojih se pridržavaju, kako mlađi tako i oni stariji. Naime, uredbom Vade Srbije jutros su u vremenu od 4 do sedam sati pravo da odu do prodavnica i kupe ono što smatraju da im je potrebno, imali su sugrađani stariji od 65 godina.

Ono što je bilo primetno i što je naišlo na potvrdu da je baš ta generacija i najdisciplinovanija dokaz su poštovanje svih predloga mera kada je zaštiita sebe, kao i drugih u pitanju. Oko pola pet, ispred glavne Idee bilo je sporadičnog dolaženja, uz poštovanje razmaka od dva metra.

Vrlo brzo obavlajući kupovinu, red se nije odužio i čekalo se najduže oko pola sata. Isopred Lidla, red se protezao sve do Nemanjine ulice, ali je kupovina vrlo brzo obavljena. Ispred mega marketa Maxi, kao što je primetno i inače drugim danima, najviše je bilo kupaca. U jednom momentu je ispred ovog marketa bilo oko četrdeset sugrađana, koji su opremljeni maskama i rukavicama disciplinovano čekali svoj red. Kako smo mogli da čujemo od šefa smene, Mega marketa Maxi, Ilije Subića, kada se zna kultura i disciplina sve se odvija bez i jednog problema:

-Izuzetno su penzioneri  bili disciplinovani. Bilo je četrdesetak ljudi na otvaranju, ali evo…gužva je prošla. Do sedam sati mogu da pazare, nakon toga pola sata zatvaramo objekat, zbog dodatnih mera, da bi za ostalo građanstvo opet otvorili do kraja radnog vremena.

Ispred radnji Univerexporta, kao i ispred Gomexa nisu primećeni redovi. Negde oko pet do šest sati, ovde su penzioneri sporadično dolazili, obavljali svoju kupovinu i u tišini odlazili put svojih domova. Ispred Matijevićevih objekata bilo je kupaca.

Kako smo u razgovoru mogli da čujemo, ova generacija, rođena pedesetih godina, dosta je toga prošla i pamti dane kada je bilo teško živeti. Kako kažu baš to ih je i naučilo disciplini, premda ovakvu epidemiju ne pamte.

Kako je jutro svitalo i još jedna subota se upisala u ovogodišnji aprilski bilans, sve je manje kupaca bivalo ispred mega marketa. Kupivši sve ono što bi moglo da podmiri neke osnovne potrebe, razmenivši koju reč mirno i bez žurbe, najčešće spremivši jednonedeljni bakaluk u kolica, pošli su put svojih kuća, da ispoštuju nedeljni policijski čas.