Starica umrla, pa oživela

Doktori, zaposleni u Gerontološkom centru, kao i najbliži srodnici Kikinđanke Radojke S. stare 69 godina u šoku su jer je za nekoliko sati nepokretna bakica proglašena mrtvom, a potom živom. A evo šta se zapravo desilo. Radojka S. se nalazi već neko vreme u stacionarnom delu Starog doma Gerontološkog centra. U ponedeljak oko 22 sata i 30 minuta medicinski tehničar primetio je da starica ne diše i pozvao je Hitnu službu. O daljem sledu događaja, doktorica Ružica Janković, lekarka u Gerontološkom centru kaže.

-Lekar Hitne službe kada je došao u Gerontološki centar konstatova je smrt korisnice . Sutradan ujutro, medicinski tehničar utvrdio je da je korisnica u stvari živa. Odmah smo je transportovali u Bolnicu gde su je specijalisti pregledali i dali preporuku da se nastavi sa terapijom koju je i koristila – ističe dr Ružica Janković.

Još dok se verovalo da je Radojka preminula osoblje ju je smeštena u takozvanu “kapelicu”, prostoriju u koju se smeštaju preminuli korisnici doma starih dok ih ne preuzme rodbina. U tom prostoru već je se nalazio preminuli korisnik iz Česterega. Najveće iznenađenje sledećeg jutra doživeo je tehničar koji je tokom redovnog obilaska ušao u kapelicu i zatekao preminulu u neobičnom položaju. Prišao joj je i pomerio a baka se oglasila. Tada je shvatio da je živa. Događaj ovakve vrste desio se prvi put, a direktorica Doma zdravlja dr Biljana Marković u okviru kojeg je i Hitna služba, rekla nam je da će ova neobična situacija biti ispitana.

Nemio događaj koji se desio sve nas je zabrinuo. Ovo se nikada ranije nije desilo u Domu zdravlja. Preduzeli smo sve mere kako bi utvrdili zašto je doktor tako postupio. Uzeli smo njegovu izjavu, a slučaj će razmatrati i Komisija za proveru unutrašnjeg kvaliteta rada. Videćemo šta ćemo dalje preduzeti protiv doktora – dodala je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Zakonski staratelj bake Radojke je Jelena Krvopić koja nam je u telefonskoj izjavi potrvdila da joj je rečeno da je njena štićenica doživela kliničku smrt ali je zadovoljna da se sve dobro završilo. Ona se zahvaljuje se osoblju Gerontološkog centra koje vodi računa o njenoj rođaki, a ne krivi ni lekare Hitne službe jer kako kaže ovakve stvari se dešavaju.