“Stanište” autorke Jelene Prokopović u galeriji Terra

Postavka umetničkih dela mlade akademske umetnice iz Novog Sada, Jelene Prokopović, dostupna je svim zaljubljenivcima i poštovaocimate te vrste umetničkog izražaja. Izložba nosi naziv „Stanište“ i nalazi se u galerskom prostoru Terre.

Kako autorka objašnjava, ono što nosimo u sebi  lako je moguće izneti i oblikovati u realnu sliku. Tu sliku  neko lako razume, a opet neko nikada ne uspe da je  protumači, na način kako je autor stvara.

Dubine expresije, koja je složena u radovima svako vidi  na sebi svojstven način. Izložba je nastala kao skica za njenu master izložbu, koja bi trebalo da bude ove godine i za koju se već dugo priprema:

-Potreba da se u masi postigne potpuno jedinstvo, bez gubitka identiteta kao pečata pojedinca, moj je osnovni  motiv za stvaranje „Staništa“ . Prosečan pojedinac ima tu slobodu imože da razume iz svoje vizure, sve ono što sam  kroz vajarsku obradu, kao i slikarsku, predstavila. Ono što bih ja želela, to je da čujem ove mlade ljude kako doživljavaju ovo što upravo gledaju.

Umetnici, bez trunke sujete imaju svoje tumačenje, kako o načinu rada same autorke, tako i o ličnim impresijama. Radovi, koji su predstavljani su velikog formata i potpuno su atipični i retko je uopšte moguće videti da ih neko izvodi na takav način, komentarisala je i akademska umetnica  Katarina Trnavčević.

Ona je i navela da je veliko zadovoljstvo promatrati autora u trenucima dok stvara, a Prokopović je primer potpunog preobražaja u momentima kada prevlada stvaralački osećaj:

-Jelena je pre svega jako vredna. Njen umetnički izraz treba doživeti kao jedan utisak koji treba da vas zapljusne. To je priča o tome kolko možemo u masi da budemo iskreni i koliko imamo ličnog prostora. Ova intalacija i svi njeni radovi,  za koje ona ulaže jako mnogo vremena, ukazuju koliko bi  trebali se vizuelno potpuno upustiti u tu dubinu, širinu..

Ovo nije prvi Jelenin susret sa Kikindom. Kako kaže u svojim studentskim danima bila je na umetničkom usavršavanju u okviru Simpozijuma. Inače, rođena je u Sremskoj Mitrovici, a diplomirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Aktivno izaže od 2011. godine i dobitnica je više nagrada iz oblasti umetnosti.