Stagnira broj prijema obolelih od korone u kikindskoj bolnici

I u kikindskoj bolnici broj hospitalizovanih zbog korona virusa stagnira. Dolazi do blagog pada broja obolelih ali je prerano donositi zaključke o poboljšanju epidemiološke situacije.

Sa današnjim danom hospitalizovano je 57 pacijenata i nema obolelih priključenih na mehaničku ventilaciju.

Parametar koji ukazuje da dolazi do blagog pada broja obolelih u kikindskoj bolnici je broj pregleda u febrilnoj ambulanti Opšte bolnice Kikinda. Pre dve nedelje , lekari domova zdravlja uputili su 244 pacijenta u ferbilnu ambulantu kikindske bolnice, dok je prošle nedelje taj broj izonosio 160. Ipak, broj hospitalizovanih ne pada ovom brzinom ali je za nijasnu niži.

Maksimalni broj hospitalizovanih je bio pretprošle nedelje 62, sad imamo neki blagi pad, na nadašnji dan ih je 57, a bilo ih je i 52. Vidi se zaravan, broj se ne povećava već je prisutna tendencija blagog pada, odnosno stabilizacije, navodi dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice Kikinda.

Na dečijem odeljenju bila je stacionirana beba od šest meseci koja je otpuštena na kućno lečenje.

Najmlađi pacijent bila je šestomesečna beba koju je najverovatnije zarazio otac koji je pozitivan, beba je bila sa majkom koja je takođe bila pozitivna, i obe su otpuštene na dalje kućno lečenje, ali su obe stabilne. Među sadašnjim hospitalizovanim pacijentima, najmlađi ima 37 godina, a najstariji 93 godine. Nema ih na respitratoru, na kiseoničnoj terapiji je oko 60, 70 posto pacijenata, ali preko maske. Za sada, mada je to nezahvalno reći kod korone, nema životno ugorženih. Imali smo jednog pacijenta koga smo uputili za Novi Sad na dalje ispitivanje. Razlog nije toliko pogoršanje repsiratornog stanja koliko hemolizna anemija koja je nastala kod ovog pacijenta, obvjašnjava dr Stojisavljević.

Nema reči o slabljenju virusa i promeni kliničke slike kod hospitalizovanih pacijenata.

Klinička slika je uvek ista. Da dodam i da smo prošle nedelje otpustili 25 pacijenata, dodaje direktor bolnice.

Kada je u pitanju broj preminulih od virusa korona, dr Stojisavljević navodi da u poslednjoj nedelji ne beležimo smrtne slučajeve od Covid 19 infekcije kao primarnog razloga.

Poslednjih nedelju dana nemamo umrlih od Covida, imamo umrlih od drugih bolesti. Recimo od rupture abdomenalne aorte, karcinoma pluća u terminalnoj fazi, srčane bolesnike koji dolaze sa edemom pluća a usput otkivamo da su pozitivni, tako da smrtnih ishoda kog kojih je kovid primarni razlog smrti, nemamo za poslednjih nedelju dana, kaže dr Stojisalvljević.

Dobra vest je da polako dolazi i do ozdravljenja lekara i drugog medicinskog osoblja i da se očekuje njihov povratak na posao. Ipak, i sa ovim brojem hospitalizovanih i obolelih, zdravstveni sistem je prenapregnut i apel je da se pridržavamo protivepidemioloških mera. Posebno jer se približavaju božićni i novogodišnji praznici i krsne slave gde, ukoliko se mere ne budu poštovale, ponovo može doći do naglog skoka broja obolelih.