Štab zimske službe spreman za predstojeće hladne dane

Prema Zakonu o javnim putevima 15. novembar je datum kada na snagu stupa zimsko održavanje puteva. Stoga je i u našem gradu održana smotra Štaba zimske služe, gde je prikazana mehanizacija koja će tokom predstojećih hladnih dana biti zadužena za održavanje lokalnih saobraćajnica.

Novina je da je ove godine objedinjeno letnje i zimsko održavanje puteva. Posao čišćenja saobraćajnica i ove godine je dobila firma „Graditelj NS“. U ovom preduzeću ističu da su ljudstvo i mehanizacija spremni za hladne dane:

-Spremni su kamioni, utovarivači, grejderi i buldozeri. Sve što je po operativnom planu Štaba zimske službe određeno, spremno je za sve situacije. Angažovaćemo i dodatna sredstva ukoliko bude potrebe, jer sve prikazane mašine imamo u još većem broju, objašnjava Zoran Bjelan iz firme „Graditelj NS“.

 

Sredstva za održavanja puteva su obezbeđena, a postoji mogućnost da se budžet proširi ukoliko se javi potreba:

-Ove godine smo za održavanje puteva opredelili 10 miliona dinara. Naravno, sa vremenom se nikad ne zna, pa je moguće da se nađu nova sredstva ukoliko bude potrebe. Obezbeđeno je 50 tona soli, a dat je nalog da se obezbedi još 100 tona, istakao je komandant Štaba zimske službe Milivoj Linjački. On je objasnio koji će se putevi održavati.

Putna mreža koja će se održavati duga je 140 km i obuhvata puteve prvog i drugog prioriteta. Kao i svake godine, „bob ketom“ biće čišćen trg, a koristiće se natrijum hlorid, so koja nije agresivna. Ove godine proširena površina koja će se održavati, pa će tako biti čišćeni i deo kod Galadske i „Lidla“.