Štab za žetvu aktivan prilikom najvećeg prolećenog posla u ataru

Žetva pšenice, koja je ove godine prema procenama nadležnih zasejana na oko 12.000 hektara, počela je sporadično prošle nedelje. Prekinuta je usled padavina i biće nastavljena čim se zemljište prosuši kako bi kombajni mogli nesmetano da uđu u njive. I ove godine gradski Štab za žetvu pomno će pratiti dešavanja na terenu.

Saobraćajna policija biće tu da proveri ispravnost mašina i vozila koji učestvuju u žetvi, kao i da pomogne da se saobraćaj nesmetano odvija. Kontrolisaće i obilaziti otkupna mesta jer nije redak slučaj da se stvore gužve jer se zatvori jedna saobraćajna traka prilikom predaje pšenice – istakao je Milivoj Linjački, predsednik Štaba za žetvu.

Mesne zajednice imaju zadatak da pokose travu i rastinje na izlazima iz atarskog puta do glavne saobraćajnice.

Neophodno je da se pokosi barem 50 metara bankina kako bi mašine koje učestvuju žetvi bile uočljive. Tržišni inpektori iskontrolisaće otkupna mesta i da li su vage baždarene – rekao je Linjački.

Dobrovoljna vatrogasna društva oformila su komisije koje će pratiti tok žetve, a njihov zadatak biće i da provere da li poljoprivrednici imaju sertifikovane aparate za gašenje požara koji su obavezni da se ponesu prilikom skidnja hlebnog zrna.

-Gradska uprava obezbedila je sredstva za kupovinu goriva za vatrogasna društva, a planirane su i dnevnice za dobrovoljne vatrogasce. Zaposleni u profesionalnoj vatrogasnoj jedinici takođe će biti pripravni – dodao je naš sagovornik.

Dežurstvo vatrogasaca trajaće od 20. juna do 5. jula. Svake godine tokom žetve ima sporadičnih manjih požara. Srećom oni se brzo ugase tako da žeteoci nastavljaju sa poslom.