Šta sa “džinovskim” ludajama posle “Dane ludaja”

Bezmalo 3,5 decenije Kikinda je prestonica ludaja. Jedan od najinteresantnijih i najvažnijih delova programa je merenje najtežeg i najdužeg ploda tikve, a iz godine u godinu sve više je ljudi koji se bave uzgojem “džinovskih” bundeva. Svake godine Kikinđani očekuju da se postojeći rekordi obore, a ove godine proizvođači su to uradili u obe kategorije. Nove rekorde 639,5 kilograma u težini i 366 centimetara u dužini uzgajivači će se truditi da obore u narednim godinama.

 

-Posebno nas raduje što smo imali i rekordan broj takmičara. Ove godine bilo ih je ukupno dvadeset, po deset u obe kategorije. To je rezultat velikog rada u prethodnih nekoliko godina i zalaganja svih da našu najlepšu manifestaciju reklamiraju i promovišu – istakla je Jasmina Milankov, rukovodilac Odseka za poslove razvoja grada.

Sve ludaje izložene u dvorištu Narodnog nuzeja.

-Narednih nekoliko nedelja svi koji žele moći će da pogledaju tikve, da se slikaju sa njima. Nakon isteka tog vremena ludaje se seku i iz njih se vadi seme koje se potom suši prirodnim putem nekoliko meseci. Krajem marta semena se nose u Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Bački Petrovac gde se tretiraju protiv štetočina i biljnih bolesti. Tako pripremljena semena poklanjamo svima koji žele da preuzmu izazov i da pokušaju da proizvedu ovakve tikve. Uz svako seme dajemo i uputstvo za uzgoj, a sve ostalo je proizvođačima – dodala je naša sagovornica.

Interesantno je da je ove godine u takmičenju učestvovao i veliki broj Kikinđana. Na prvim Danima ludaje najteža tikva imala je 47,5 kilograma. Narednih desetak godina pobedničke bundeve težile su do stotinu kilograma, a u proteklih petanestak uzgoj je podignut na viši nivou. U kategoriji najtežih ove godine bile su ludaje od 102 do 639,5 kilograma, a u kategoriji najdužih takmičile su se bundeve duge od 245 do 366 centimetara.