Srpski ratni veterani podižu kulturu sećanja na poginule Kikinđane tokom Nato bombardovanja

Sinoć je u Narodnom muzeju prikazan dokumentarni film o Vidovdanskom putovanju kikindskih veterana i porodica poginulih vojnika 1999.godine.

Kikindska javnost sinoć je imala priliku da pogleda film o putovanju članova kikindske organizacije Srpskih ratnih veterana, kojima su se na Vidovdansko putovanje, pridružili i članovi porodica vojnika poginulih tokom Nato bombardovanja 1999. godine. Film prati njihov odlazak u Vranje, Niš i Kuršumliju, mesta gde su kikinđani izgubili život tokom bombarodavanja Srbije.

Ovaj film je kruna našeg rada tokom ove godine. Pokušali smo da dokumentarno zabeležimo ovo putovanje jer je prvo. U našem gradu niko nije slično uradio da bi odao poštu našim sugrađanima. Naišli smo na veoma topao prijem kako u Kuršumliji tako i u Vranju, pa i u našem gradu. Nadamo se da ćemo uspeti da podignemo na viši nivo kulturu sećanja na oslobodilačku tradiciju našeg naroda, kaže Vladimir Radojčić, iz organizacije Srpskih ratnih vetarana.

Podršku, kako promociji filma, tako i ostvarenom putovanju ali i aktivnostima Srpskih ratnih veterana Kikinde dala je gradska uprava.

Ovo je jedna posebna prilika kada vidimo saradnju grada ali i oba udruženja, Srpskih ratnih veterana i SUBNOR-a. Srpski ratni veterani proglašeni su udruženjem od posebnog značaja. Dobili su autobus da mogu da odu, da posete mesta na kojima su poginuli naši sugrađani. Ono što je jako važno je da ćemo mi nastaviti da pomažemo ova dva udruženja posebno zbog toga što su njihovi članovi učestvovali u važnim borbama za slobodu i čast naše zemlje, kaže Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinda.

U znak zahvalnosti za pruženu pomoć za finansiranje odlaska na Vidovdansko putovanje, članovi kikindskih veterana dodelili su zahvalnice Gradu Kikinda i JP Toplana.