Srpski ratni veterani obeležili svoju slavu-Vidovdan

Srpski ratni veterani su obeležili Vidovdan kao svoj Dan osnivanja i svoju slavu. Danas su tim povodom nakon parastosa koji je organizovan u crkvi Svetog Nikole položili vence na spomenik poginulim borcima, koji su poginuli u ratnim dejstvima od 1991-1999.

Nakon parastosa, koji je održan u crkvi Svetog Nikole za sve borce poginule za slobodu Srbije u ratnim dejstvima 1991 do 1999 godine, položeni su venci na spomenik sa imenima 37 boraca. Spomenik koji je podignut u centru, naveo je predsednik Skupštine Srpskih ratnih veterana Kikinde, Vladimir Radojčić, predstavlja dokaz da se u lokalu poštuju žrtve poslednjih ratova:

-Osim  što je Dan Srpskih ratnih veterana Kikinde, Vidovdan je i narodni praznik, kada se svi zajedno sećamo poginulih ratnika od boja na Kosovu do ovih poslednjih ratova. Danas smo osim pomena u crkvi, položili vence na spomen ploču sa imenima 37 poginulih boraca

 

Svečanosti su prisustvovali, porodice poginulih, članovi Srpskih ratnih veterana, članovi izviđačkog odreda “Proka S Plavi” zatim predstavnici SUBNOR-a, kao i Pokreta socijalista.

Članovi udruženja i IO “Proka S Plavi”  su učesnicima događaja podelili crvene božure, kao simboliku sećanja na Vidovdan. Inače, postoji verovanje da  božur nigde nije tako intenzivno crven, kao onaj koji cveta na Kosovu. Po srpskom predanju posle bitke na Kosovu polju 28. juna 1389. godine počeli su da niču crveni kosovski božuri, koji su dobili vatrenocrvenu boju od krvlju natopljene zemlje kosovskih junaka i raširili se po celoj Srbiji.