Srpski ratni veterani Kikinde: Naš grad nema nijedan toalet za osobe za invaliditetom

Iz Udruženja srpskih ratnih veterana Kikinde skreću pažnju javnosti da u našem gradu ne postoji nijedan toalet za osobe sa invaliditetom i apeluju na gradsku upravu da ovaj problem, u kom prepoznaju diskriminatorsko ponašanje prema ovom delu populacije, reši. U otvorenom pismu podsećaju da ih je, na otvaranju izložbe o Momčilu Gavriću, najmlađem vojniku Prvog svetskog rata, posetio potpredsednik Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije Dušan Vukojević, koji je, iako teški ratni vojni invalid koji se kreće u kolicima izuzetno društveno angažovan.
“Čovek koji se bori sa svim psihičkim i fizičkim barijerama došao je u Kikindu iz Beograda da otvori izložbu. Zatekli smo se u jednoj krajnje neprijatnoj i sramotnoj situaciji za naš grad
. Na krajnje jednostavnu molbu g-dina Vukojevića da ode do toaleta ispostavilo se da je to nemoguća misija. U celom centru grada, a sigurno i šire nepostoji nijedan toalet za lica sa invaliditetom.
invalidi_1368457773_670x0Pitanja koja se nameću su sledeća:
1. Zar je moguće da sve ove godine niko nije obratio pažnju prilikom silnih rekonstrukcija prostora da se negde postavi toalet za invalide;
2. Da nijedna organizacija koja se bavi osobama sa invaliditetom nije postavila to pitanje;
3. Da naši sugrađani koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica kada treba da obave nešto u centru pored svih fizičkih barijera koje imaju moraju da vode računa da se nigde ne zadržavaju previše, da ne mogu da se sastanu sa nekim, a da nerazmišljaju o tome da nemaju gde da obave svoje fiziološke potrebe.
Ne želimo da spominjemo zakonske obaveze prema našim sugrađanima sa invaliditetom, ne ulazimo ni u to kako je moguće da jedan grad koji se prepoznaje po turističkim i kulturnim manifestacijam u regiji nema jedan toalet za osobe sa invaliditetom.Apelujemo na gradsku upravu da se ovakvo diskriminatorsko ponašanje prekine i po hitnom postupku obezbedi toalet za osobe sa invaliditetom, kao i da se propisno označi međunarodnim znakovima (npr. da se javni toalet iza zgrade NIS-a adaptira)”, stoji u otvorenom pismu Srpskih ratnih veterana Kikinde.