Sredstvima “Abu-Dabi Fonda” završiće se Regionalni sistem Kikinda

Regionalni sistem za dovod vode Kikinda isprojektovan je devedesetih godina, nakon čega je i počela njegova izgradnja. Već dvadesetak godina najsatarije Vodoprivredno preduzeće u Kikindi “Gornji Banat” radi na ovom projektu.

-Reč je o velikom sistemu i kada ga završimo postojaće mogućnost navodnjavanja 18.000 hektara što je trećina od ukupno obradivih površina na teritoriji grada. Kredit koji je Vlada Republike Srbije ostvarila od “Abu-Dabi fonda” u iznosu od 100 miliona dolara omogućiće da se sistem konačno i privede nameni. Konkurisali smo na raspisanom tenderu i smatarm da smo najozbiljnije preduzeće za taj posao. Vrednost radova je oko 220 miliona dinara odnosno dva miliona evra – istakao je Dragan Felbab, direktor VDP “Gornji Banat”.

Naš sagovornik očekuje da će tender biti završen za mesec dana posle čega bi počeli radovi. Rok za završetak posla je godinu dana:

-Sistem je skoro doveden do kraja. Ne postoji nijedan sistem u Srbiji koji sa toliko malo para navodnjava toliku količinu hektara. Ostalo je da se završe radovi na crpnoj stanici dva na Teremijskom drumu, koja je završena 90 procenata. Treba da se ugrade tri pumpe na elektro pogon, da se završi kraj kanala dužine oko tri kilometara,da se urede ustave sa kojima se reguliše ispuštanje i upuštanje vode i propust ispod pruge Kikinda – Banatsko Veliko Selo – kaže Felbab.

Završetak radova omogućiće da se navodnjavanje sa sadašnjih pet odsto oranica poveća na oko 30 procenata obradivog zemljišta. Trenutno se navodnjava oko dve hiljade hektara.

-Najveće interesovanje za navodnjvanje pokazuju velike poljoprivredne firme koje navodnjavanju oko 1.000 hektara. Godine za nama pokazuju da nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje bez navodnjavanja svih kultura. Kada se sistem završi mi ćemo napuniti kanale i svako ko želi moći će da navodnjava njive za male pare tri ili četiri hiljade dinara po hektaru na godišnjem nivou – rekao je naš sagovornik.

Uskoro će početi i uređenje kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje za šta su sredstva obezbedili lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

-Da nije ovih sredstava kanali bi bili u jako lošem stanju. Zahvaljujući zalaganjima nadležnih kanalska mreža je u funkcionalnom stanju naročito u Kikindi koja izdvaja najviše novca. I ove godine najviše pažnje posvetićemo kanalima prvog reda. U planu je da se izmuljaju oba kanala oko Starog jezera što je rađeno pre sedam, osam godina – objasnio je Dragan Felbab.

U uređenje kanala za navodnjavanje odnosno odvodnjavanje ove godine biće uloženo 45 miliona 675 hiljada dinara, od čega je učešće Grada Kikinde 21,5 miliona dinara.