Srednjoškolci kao odbornici

Od danas do 19. novembra u Kikindi će treću godinu zaredom biti obeležena “Nedelja parlamentarizma” pod nazivom “Imate reč” . Predsednica Skupštine Grada Stanislava Hrnjak i sekretar Živa Knežević upoznali su srednjoškolce sa načinom rada lokalnog parlamenta.

-Posebno me raduje što su tokom ove nedelje najaktivniji srednjoškolci jer će u narednim godinama oni donositi neke važne odluke i dobro je da se čuje njihova reč. Sa druge strane upoznaće se sa funcionisanjem samog sistema i saznati osnovna načela demokratije i parlamentarizma, kao i osnovne pojmove šta je zakonodavna, a šta izvršna vlast, kako se donose odluke i usvajaju zakoni – istakla je Stanislava Hrnjak, predsednica Skupštine Grada Kikinde.

Sve četiri srednje škole imaju po sedam predstavnika podeljenih u grupe koji će biti odbornici u Skupštini Grada u Nedelji parlamentarizma.

-Danas će dobiti radni materijal, sutra će se pripremati, a u sredu će biti održana sednica Skupštine Grada. Simulacija sednice bila je zanimljiva i prethodnih godina, tako da to očekujem i ove. Naši srednjoškolci su borbeni, aktivni, imaju svoj stav i znaju da ga zastupaju. I ovo je jedan od načina da čujemo kako razmišljaju mladi ljudi – objasnila je Hrnjakova.

Na simulaciji sednice tačke dnevnog reda prilagođene su uzrastu srednjkoškolaca. Članovci Gradskog veća: Miodrag Bulajić, Milivoj Linjački, Goran Dumitrov, kao i odbornik Nikola Vojinović biće mentori grupama. Deo srednjoškolaca biće u funkciji vlasti, a deo će predstavljati opoziciju pa će se tako i pripremati za simulaciju sednice. Srednjoškolcima „odbornicima“ biće dodeljen Poslovnik i Statut Grada Kikinde kako bi se što bolje pripremili za svoju novu ulogu.