Srednjoškolci, još jednom u humanoj akciji DDK

Akcija dobrovoljnog davanja krvi, u kojoj su ovoga puta učestvovali đaci Gimnazije “Dušan Vasiljev” i Ekonomsko trgovinske škole, kao i pojedini predavači organizovana je u saradnji Crvenog krsta i Službe za transfuziju krvi kikindske Opšte bolnice. Svake godine, navodi dr Srbislava Drndarski, načelnica Službe za transfuziju krvi, Opšte bolnice, ovoj humanoj akciji pristupaju novi davaoci, učenici koji napune osamnaest godina…

-Pre svega zato što je mlađa populacija zdravija, a drugo zato što kada prvi put đaci daju krv ovako organizovano steknu naviku i imaju motiv, ako sve dobro prođe da nastave sa davanjem krvi. Inače i ranije se išlo po školama, što je takođe bio jedan od načina da u svojoj sredini đaci pristupe akciji. Inače, najmanje se davaoci javljaju u leto, premda mi nikada nemamo neki deficit, kada je krv u pitanju. Sve krvne grupe su potrebne, najučestalije si O i A pozitivna, a najpotrebnija je O negativna, krvna grupa koja može svima da se da…

 

Kako je navela volonterka Crvenog krsta i motivatorkinja u dobrovoljnom davalaštvu krvi, Marina Adamović,  svakoj akciji prethodi edukacija, koju volonteri organizuju po srednjim školama.

 

U akciji su, većinom sa istim ciljem svI oni koji su spremni da daju krv. Kod nekih, koji prvi put pristupaju humanom činu ukaže se po nekada i strah, što može biti jedan od razloga, zbog kojih zdravstveni radnici insistiraju da se davanje krvi odloži za sledeći put. Još jedan od razloga, koji je moguće ustanoviti pri pregledu je mali procenat gvožđa u krvi, kao i neuhranjenost, zbog kojih se humani čin takođe odlaže, za neki drugi put.

 

U sledećoj akciji, koja je planirana za treću nedelju decembra,  učestvovaće učenici Tehničke škole. Edukatori, volonteri Crvenog krsta, koji su prošli određene obuke, pripremaju motivacione prezentacije.