Srbija na izlasku iz epidemije korona virusa tvrdi dr Kon

Srbija na izlasku iz epidemije korona virusa tvrdi dr Kon

U protekla 24 sata od korona virusa u Srbiji obolelo je 25 osoba, a testirano je 4.534 ljudi. Preminula je jedna odoba tako da je ukupan broj onih koji su preminuli od posledica ovog virusa 241. Na respiratoru je devetoro ljudi, a hospitalizovano je 558. Kada broj pozitivnih padne ispod 0,5, to je sporadično javljanje,izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon i dodao da za sada nema govora o otvaranju staračkih domova.Dok je virus u cirkulaciji, on može da uđe u kolektiv gde su osetljivi, kao što su domovi za negu starih. Govoreći o testiranju na antitela, dr Kon je rekao da građanin, ukoliko ima pozitivan nalaz, treba da ode kod lekara, odnosno infektologa, virusologa ili imunologa.Oni moraju da budu ispitani i da im lekari objasne šta dalje. Anketiranje te osobe potrebno je da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja, objasnio je doktor Kon.

Kako je kazao, zaštitne maske će biti obavezujuće za sve starije od 65 godina i hronične bolesnike i u nastupajućem periodu tokom leta. To će trajati sve dok se ne objavi da nema virusa uopšte i rezultat ne bude ”nula”. Kasnije i oni mogu da se opuste, zaključio je Kon.

Od početka epidemije u našoj zemlji testirano je ukupno 234.019 osoba. Kod 11.300 ljudi registrovan je virus COVID-19, a izlečeno je 6.438 osoba.