Srbija i Srbi u Prvom svetskom ratu

Izložba fotografija i filmova “Srbija i Srbi u Prvom svetskom ratu” iz arhiva Jugoslovenske kinoteke podeljena je u tri segmenta: filmska snimanja domaćih snimatelja, savezničkih snimatelja i snimatelja iz zemalja okupatora. Izložbu je otvorila Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

 

 

 

 

 

-Večerašnja izložba koju je upriličio Kulturni centar u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom pravi je način da se otvori manifestacija “100 godina slobode” i “100 godina Kikinde u Srbiji”. Dva velika jubileja sto godina od završetka Prvog svetskog rata i vek od prisajedinjenja Srbiji gradska uprava obeležava zajedno sa ustanovama kulture u gradu – istakla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

Izložbu su zajednički osmislili Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke i Aleksandar Erdeljanović, upravnik Jugoslovenske kinoteke. Pripremana je četiri meseca.

Cilj je da pokaže šta je sve ostalo od filmskih snimanja u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Mnogo toga je izgubljeno, ali je u međuvremeno dosta toga pronađeno što je za nas veliko zadovoljstvo. Hronološki prati put naroda Srbije od 1914. do 1918. godine – rekao je Aleksandar Erdeljanović, koautor izložbe.

Erdeljanović je istakao da je ova izložba omaž ljudima koji su snimali filmove i koji su ostavili istorijski vredne zapise. Filmovi su prikazani u velikoj sali, a izložba može da se poseti u naredne dve nedelje.