„Sprektri kroz Srbiju“ u kikindskom muzeju

Beogradski Centar za promociju nauke osmislio je izložbu „Spektri kroz Srbiju“, koja je otvorena u Narodnom muzeju. Ovaj interaktivni projekat pokriva šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, infracrveno zračenje, vidljivi deo spektra,ultraljubičasto zračenje i x i gama zračenje visokih energija.

-Ova izložba nastala je još 2015. godine, koja je proglašena za Međunarodnu godinu svetlosti. Posvećena je elektromagnetnom značenju, onom delu svetla koje vidimo i ogromnom delu spektra koje naše oko ne može da vidi, ali neke mašine i životinje itekako mogu, kaže Boris Klobučar iz Centra za promociju nauke.

Svaka od oblasti je izložba za sebe, a predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci mogu sami da testiraju osobine elektromagnetnih talasa. Eksponati su smešteni u mobilne drvene kutije, koje podsećaju na velike prizme i stoje na dugačkim nogama. Kroz izložbu se na inovativan način spajaju umetnost i nauka, a u isto vreme cilj autora je da posetiocima poznate naučne činjenice pokažu na interesantan način.

Među eksponatima koji su deo spektara može se videti kako se proverava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio-antene i šta bi mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju. Ujedno se može saznati kako je otkriveno infracrveno zračenje, koliko smo zapravo ozračeni i da li treba da brinemo. Izložba će biti otvorena do 24. aprila.