Sportsko leto u Kikindi

U organizaciji Sportskog saveza Kikinde i SC „Jezero“, tokom leta održana su tri velika događaja. Sve je počelo turnirom u malom fudbalu. Zajedničko dvorište Gimnazije „Dušan Vasiljev“ i Ekonomsko – trgovinske škole je tokom 18 večeri ugostilo je 13 ekipa, koje su se po sistemu 4+1 takmičile za titulu najboljeg u malom fudbalu.

Ovo priznanje izborio je tim „Toza Marković“, koji je u finalnom meču pobedio ekipu „Jam session“ sa 2:1. Za najboljeg igrača turnira izabran je Igor Momčilov, koji dolazi iz pobedničkog tabora.

-S obzirom da je prvi turnir, bila je veoma jaka. Nadam se da će naredne godine biti još jača. Kako se bližila završnica, bilo je sve teže. Nije mi toliko važno što sam osvojio titulu najboljeg igrača, jer to ne bi bilo moguće bez moje ekipe, koju ne bih menjao ni za šta. Pobedili smo sve utakmice, samo jednu odigrali nerešeno i mislim da smo zasluženo osvojili prvo mesto.

Trećeplasirani tim osvojio je 30.000 dinara, drugoplasirani 70.000, dok su pobednici bogatiji za 200.000 dinara, a nagrade je uručio gradonačelnik Kikinde Pavle Markov. Kao neko ko vodi grad, on ističe da je ponosan i oduševljen činjenicom da je sportski događaj okupio veliki publike.

-Ovim putem zahvaljujem se svim ljudima, koji su iz večeri u veče dolazili u staru, poznatu gimnaziju. Vratili su duh starih vremena i na neki način pokazali put za budućnost po pitanju organizacije ovakvih i sličnih turnira.

Predsednik Sportskog saveza Kikide Milorad Aleksić sumirao je utiske o turniru, koji su u potpunosti pozitivni:

Kao organizator sam prezadovoljan. Nismo očekivali ovoliki odziv. Pratio sam turnire poput ovog i nije bilo obog što se često može videti, poput koškanja i sl. Vladao je fair play na terenu, a publika je od prve do poslednje večeri bila fantastična. Zahvaljujem se svima koji su pomogli organizaciju turnira, posebno Peđi Popoviću, Branislavu Jerinkiću i Saši Kresoji.

U okviru „Kikindskog leta“, na otvorenim bazenima SC „Jezero“ održana je i manifestacija „Igre na vodi – leto kod kuće“. Događaji poput ovog tokom avgusta obogate sportsku scene više od 50 gradova, a ovo je prvi put da se dešava u Kikindi. Učestvovalo je osam ekipa, koje je pratilo više od 1500 gledalaca.

Na oduševljenje publike, pobedu je, nakon višesatne borbe, odnela ekipa Sportskog saveza Kikinde. Oni su osvojili i nagradu od 40.000 dinara, dok je drugoplasirani tim „Intermeco“ bogatiji za 20.000 dinara. Pobednici nisu krili oduševljenje:

-Sada kada je sve prošlo, ne moramo da budemo skromni. Mi smo ovo i očekivali. Ekipa nosi ime našeg grada, a mi smo izabrani od strane Sportskog saveza da ga predstavljamo, zbog uspeha u matičnim sportovima. Prezadovoljni smo i presrećni, istakao je kapitan pobedničkog tima Vanja Dumitrov.

Uspešna organizacija „Igara“ motiv je više da ovaj događaj postane stalan u našem gradu:

Težićemo da ovo postane deo tradicije u Kikindi, a za to nas najviše motiviše veliko interesovanje publike, kaže Dragan Pecarski ispred SC „Jezero”.

Kikindsko sportsko leto ponovo se vratilo u zajedničko dvorište gimnazije i ekonomske škole, gde je Sportski savez Kikinde organizovao turnir u basketu „tri na tri“. U borbi za treće mesto tim „Intermeco kafe“ bio je bolji od ekipe „Rudan auto moto“ i osvojio je 15.000 dinara. Potom je sledila borba za najbolje basketaše, u kojoj su snage odmerili „Polet“ i „Toza Marković“. Ekipa iz Nakova bila je ubedljiva tokom celog meča i sa pravom ponela titulu šampiona turnira, a evo i prvih utisaka:

-Kod nas sportista nije urođeno da volimo da gubimo, pa je svaka pobeda sve slađa i slađa. Sve su to momci koji su trenirali sa nama ili i dalje treniraju. Dobro se poznajemo iz klobova i uličnog basketa. Osećaj je predivan. Najteže nam je pala borba u polufinalu, jer smo igrali protiv dosta mlađih momaka, kaže Miloš Vukojević iz nakovačkog „Poleta”, koji je izabran za MVP-a, odnosno najkorisnijeg igrača turnira.

Pored nagrade od 50.000 dinara, pobednici su na poklon dobili majice Udrženja slepih „Severni Banat“, a ceo turnir promovisao je i projekat „Kiki pas – siguran pas“, u kojem važnu ulogu ima i Televizija Rubin. Kao što je i najavljeno, tokom turnira postojao je poseban program za publiku, jer je organizovano takmičenje u šutiranju trojki i šutu sa pola terena. U konkurenciji velikog broja momaka i sportista rekreativaca, pobedu su odneli veterani košarke Radovan Krsta i Radojica Živkov.

Organizatori su bili prijatno iznenađeni činjenicom da je publika iz večeri u veče bila masovnija i što je turnir ponovo vratio košarku na sportsku mapu našeg grada. Planirano je da se naredne godine turnir bude ekipno masovniji.

Sigurno je da je ovo bilo nezaboravno leto u Kikindi, pogotovo za ljubitelje sporta. Želja svih je da događaji postanu deo tradicije našeg grada.