Spomen kosturnica na Mokrinskom groblju i dalje čeka rekonstrukciju

Memorijalni spomen kompleks na Mokrinskom groblju, posvećen poginulim Kikinđanima u Drugom svetskom ratu, već nekoliko godina zbog nemara propada. Gradski odbor SUBNOR-a posvećen je rešavanju ovog problema, za šta imaju podršku lokalne samouprave.

Oni su Gradskoj upravi podneli inicijativu za rekonstrukciju ovog spomen obeležja, koja je u kratkom roku prosleđena nadležnom Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika u Subotici i i rekonstrukcija ovog spomenika stavljena je na listu prioriteta za 2017. godinu.

Međutim, ovu godinu obeležili su predsenički izbori i sastavljanje nove vlade. Usled promene kadrova, menjaju se i prioriteti. Rekonstrukcija spomen kosturnice verovatno će morati da sačeka narednu godinu.

Cilj nam je da do kraja ove kalendarske godine podnesemo projekat na konkurs Ministarstva za kulturu, a isto ćemo pokušati da uradimo i kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže Nenad Dimitrijević, predsednik GrO SUBNOR-a.

Još se ne zna koliko bi sredstava trebalo da se izdvoji za rekonstrukciju, a procenu bi trebalo da da subotički Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika. Inicijativu za rešavanje ovog problema podneo je Gradski odbor SUBNOR-a, kojem je u opisu delatnosti negovanje važnih istorijskih tekovina. Tako su nedavno obeležili i Dan ustanka naroda Srbije.

-Koristim ovu priliku da se zahvalim Gradskoj upravi Kikinda, koja nam je omogućila odlazak na Frušku goru, na Iriški venac, gde je delegacija SUBNOR-a Kikinda i GrO Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine prisustvovala i polaganjem venaca obeležila 7. jul, Dan ustanka naroda Republike Srbije, dodaje Dimitrijević.

Obeležavanje istorijskih događaja pokazuje odnos jednog naroda prema svojim precima. U ovom slučaju, važno je da postoji podrška nadležnih i želja da grobnica, u kojoj je sahranjeno 48 Kikinđana i šestoro Crvenoarmejaca, dobije dostojanstveni izgled.