Specijalističke studije na “Terri”

Od ove godine Centar za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” ima studente specijalističkih studija. Otvaranjem Muzeja “Terra” stekli su se uslovi da ova ustanova kulture započne sa programom specijalističkih studija. Od samog osnivanja “Terre” postoji ideja da se ustanovi koledž, a ovo je prvi korak ka tome.

 

 

 

 

 

 

-Studenti specijalističkih studija su vrsni umetnici. To su ljudi koji su došli sa jasnom namerom da rade u glini. Očekujem da će u junu i julu rezultati biti vidljivi kada ćemo predstaviti ono što će studenti koji su započeli prve specijalističke studije napravili – istakao je Boban Kojić, direktor CLPU “Tera”.

Prvi studenti su Milica Milinović iz Temerina i Lazar Marković iz Novog Sada kojima ovo nije prvi susret sa “Terrom”. “Terra” na ovom programu usko sarađuje sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Nikola Macura, docent na pomenutoj akademiji i profesor na katedri za vajarstvo istakao je da sa kikindskom ustanovom kulture sarađuju 10 godina.

-“Terru” smatramo ogromnim potencijalom u edukaciji studenata. Atelje pruža uslove za rad kojih nema nigde. Ovakav specijlalistički program je jedinstven -dodao je Nikola Macura, docent Akademije umetnosti.

U “Terri” očekuju da im se u većem broju jave studenti iz inostranstva. Akreditacija za specijalističke studije završena je vrlo brzo u roku od tri, četiri meseca, a tokom jedne godine biće moguć prijem do šest studenata. Vajari iz čitavog sveta koji žele da specijalizuju terakotu imaće prilike da to urade u Kikindi.