„Space shuffle“ Marijane Buljovčić pomera prostorne granice realnog

Tema „Space shuffle“, doslovno prevedeno – mešanje prostora, nastao je kao igra reči i izveden je iz pojma „space shuttle“, pri čemu shuffle aludira na opciju za nasumično menjanje podataka. Ovaj pojam obuhvatio je i definisao dosadašnje individualno likovno istraživanje umetnice Marijane Buljovčić.

Radovi su deo master rada i „Space shuffle“ aludira na moju prvu vizuelnu asocijaciju, odnosno komešanje fragmenata prostora. Prostor me je oduvek inspirisao i godinama sam ga istraživala, a već na trećoj godini studija sam počela time da se bavim, a na masteru se to iskristalisalo.

U njenom fokusu su realistične pojave prikazane kroz nadrealno.

-Prikazujem ih na malo drugačiji način. Na nekim slikama vidljivi su fragmenti prepoznatljivog prostora, ali to je uglavnom subjektivni doživljaj. Apstrakcija je umetnički izraz do koga sam prirodno došla. Krenula sam od realizma, pa se tu provlačio i nadrealizam i na kraju sam sve to apstrahovala. To više odgovara osećaju koji želim da prikažem na radovima.

Naša sagovornica je mnogo slušala o Galeriji „Terra“ i čast joj je što izlaže baš u ovom prostoru.

-Pre dve godine je koleginica ovde izlagala i imale smo priliku da su upoznam sa ovom galerijom i onda smo ove godine konkurisali, jer nam se jako dopala. Organizacija je i tad bila fenomenalna, ali i sad. Jako sam zadovoljna i ovo je jedna od najboljih saradnji koju sam do sada imala.

Budući da je ova umetnica tek na početku karijere, zanimalo nas je kakvi su njeni kratkoročni i dugoročni planovi.

-Prošle godine u oktobru sam završila master, tako da trenutno razmatram opcije. Radim sve što stignem – što više u struci, bolje. Uglavnom sam uključena u neke projekte, a stalno zaposlenje ne postoji. Pozicija mladog umetnika je nezavidna, ali treba biti uporan. Na početku sam i treba tek da se suočim sa svim poteškoćama. Nije neizvoljivo uspeti ukoliko je čovek istrajan i iskren. Trenutno sam na pauzi, jer zimi nemam prostor za rad. Planiram neki produžetak ovoga, ali videćemo još. Trenutno razrađujem skice.

Izloženi radovi rađeni su tehnikom ulje na platnu, a pored njih publika može videti i led box objekte i grafike. Naziv „Space shuffle“ se može pripisati vrsti estetike koja je proistekla iz istraživanja, čija je prva vizuelna asocijacija upravo preklapanje različitih fragmenata prostora. Rezultat ovakvog komešanja je jedan novi prostor , u koji posmatrač tek treba da zakorači. Ako se usudi.