“Sovembar” u vrtićima PU “Dragoljub Udicki”


U dečijem vrtiću „Naša radost“ održan je obrazovni čas o sovama, koji su za najmlađe sugrađane pripremili predstavnici Kancelarije za turizam grada Kikinde i Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj. U planu je da se do kraja meseca obiđu svi vrtići u gradu i selima.

Nakon što su školarci  posvetili prošlu nedjelju obeležavanju Sovembra-meseca, koji je posvećen ovoj neobičnoj ptici,navela je ispred Odseka za poslove razvoja grada Olivera Marinkov, do kraja novembra će i vrtići PU “Dragoljub Udicki” učiti o sovama. U vrtiću „Naša radost“ danas su mališani imali mogućnost da kroz animirani film pogledaju kratku priču koja govori o ekologiji kao i o zaštiti biljnog i životinjskog sveta:

Ove nedelje se bavimo edukacijom najmlađih. Sada smo u vrtiću “Naša radost”. Trudimo se da najmlađe edukujemo o ovoj ptici. Edukacija sesatoji od filma, odnosno crtaća, koji je prilagođen za njihov uzrast i nakon toga sa njima porazgovaramo, da vidimo šta su to oni do sada naučili.

O ptici koja je u naš grad došla pre više od sedam godina i svojim dolaskom promovisala Kikindu širom sveta, vaspitači pričaju mališanima i upoznaju ih sa sovinim osobinama, sa njenim aktivnostima, kao i sa razlogom zbog čega je ova ptica korisna.

Deca vrlo rado usvajaju sve ono što im se priča kada je ekologija u pitanju. U vrtićima, je već ustaljena praksa da se po drveću postavljaju kućice za ptice, pa se najmlađi uče i da brinu o pticama, a u posebnim segmentima uče baš o sovama.

Do kraja meseca, kako je Merinkov navela u planu je da svi vrtići u gradu i u okolnim selima pogledaju edukativni film na temu Sove u mom gradu, koji su zajednički objedinili Odsek za poslove razvoja grada u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine.