„Sovembar“ počeo probnim brojanjem i kvizom znanja

Sove su simbol Grada Kikinde. Stoga je Gradska uprava pre tri godine donela program o zaštiti, očuvanju i promociji zimovališta sova utina. To podrazumeva niz aktivnosti, kojim se simbolično novembar postaje sovembar.

-U urbanoj sredini, u centru grada imamo nekoliko stotina sova. Mesec novambar je posvećen ovim pticama i zovemo da somebar, kaže član Gradskog veća Miodrag Bulajić.

Ovo je šesti „Sovembar“ po redu. Tim povodom organizovane su brojne aktivnosti, u kojima učestvuju različite kulturne i obrazovne ustanove.

-Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Kancelarija za turizam obići će sve vrtiće i kroz predavanja i kreativne radionice deci prezentovati sve ono što je značajno o sovama, ali i da dobiju povratne reakcije od mališana. Želimo da na zabavan i zanimljiv način, uz druženje deca apsorbuju znanja i da ih edukujemo na pravi način kada su u pitanju sove, dodaje Bulajić.

 

Na probnom brojanju tima Centra za proučavanje sova iz Novog Sada danas je u Kikindi izbrojano 238 sova. Za ovo doba godine je to zadovoljavajuća brojka, budući da su temperature više od prosečnih.

-Dobar deo ptica koje bi boravile na trgu u ovo doba godine sada su u raznim parkovima, baštama i drvoredima oko grada. Vratiće se kad krenu prvi mrazevi, nadamo se u skorije vreme. Ova godina bila je povoljna za gneždenje sova utina. Na mnogim mestima imala su legla i veliki broj mladunaca, pa očekujemo da kikindsko zimovalište dosegne pun sjaj, istakao je Milan Ružić iz Centra za proučavanje sova.

Očekuje se da će naredne godine Kikindu posetiti i stari gosti iz Velike Britanije:

-Ekipa BBC-ja će se vratiti u vaš grad krajem januara. Oni žele da dosnime jedan deo materijala, koji će ponovo koristiti za svoje dokumentarne filmove. Ovaj put akcenat neće biti na pticama nego na Kikinđanima i samom gradu. Oni žele da čuju priče običnih ljudi koji žive u gradu sa sovama, da vide kakav im je stav o pticama, da li su im one donela neka nova prijateljstva, dovela goste ili pospešile lokalni biznis, objašnjava Ružić.

Sove su bile i u fokusu kviza znanja „Svet sova ušara“. Finalisti takmičenja ekipe osnovnih škola „Ivo Lola Ribar“, „Đura Jakšić“, „Jovan Popović“ i „Sveti Sava“, koja je i odnela pobedu.

-Za kviz smo se spremali oko nedelju dana. Nismo imali problema da savladamo bilo šta, sve je bilo lako, kaže Veljko Lakić iz pobedničke ekipe.

Kancelarija za turizam Grada Kikinde nagradila je finaliste vrednosnim vaučerima i diplomama. „Sovembar“ se nastavlja i narednih dana kroz izložbe radova, edukativna predavanja i brojanjem sova na Gradskom trgu.