Sova ušara dobila skulpturu

Kikinđanin Jovan Blat, zaposlen u Centru za likovnu i primenjenju umetnost “Terra” izvajao je sovu ušaru od terakote. Kikinda je najveće stanište sova ušara na svetu tako da je za ovog umetnika vajanje simbola grada bio izazov.
-Sova je visine 2,8 metara i biće postavljena na kružnom toku koji će biti izgrađen na ulazu u Kikindu. Direktor “Terre” Slobodan Kojić zajedno sa predstavnicima gradske uprave pokrenuo je inicijativu da se uradi skupltura. Dileme nije bilo da će ulaz u grad krasiti upravo sova ušara – rekao je Jovan Blat, vajar.


Rad na izradi skulpture trajao je dve nedelje.
-Nije bilo previše komplikovano osim veličine koja je važna kada se vajaju skulpture. Što je skulptura veća to je izrada komplikovanija. Sova je za mene inspiracija nad inspiracijama. Volim da vajam životinje. Ranije sam vajao mačke, a u poslednje vreme radim skulpture ptica, posebno sova – ističe naš sagovornik.


Blat kaže da mu je velika čast što je dobio priliku da ostavi nešto gradu:
-Kao student vajarstva imao sam dve želje. Prva je da imam samostalnu izložbu što se ostvarilo. Druga je da rodnom gradu poklonim veliku skulpturu koja će biti postavljena na javnom mestu i to se takođe ostvaruje.
Skupltura sove biće u dvorištu Ateljea “Terra” sok ne zauzme mesto koje joj pripada.