Solidna godina za proizvodnju paradajza

Gazdinstvo Gavrančić iz Kikinde oduvek se bavi poljoprivredom. Na njivama su uglavnom ratarske kulture, a od ove godine na nagovor najmlađeg člana Nikole, uzgajaju i paradajz. Nikola Gavrančić, apsolvent gastronomije na fakultetu u Novom Sadu kaže da je ideju za proizvodnju paradajza dobio kada je video kolika je potražnja za sokom od paradajza koji se sprema za zimnicu
-Uslovi za setvu su bili loši. Paradajz smo posejali 15. aprila, ali pre toga bilo je važno pripremiti zemljište i tretirati ga sa veštačim đubrivom. Odabrali smo ovu parcelu jer smo pre dve godine na zemljištu bacali stajnjak kojem je potrebno malo duže da deluje. Nakon što smo posadili paradajz prehranjivali smo ga sa kalijumom i kalcijumom. Ove godine padavine su izostale tako da nije bilo puno bolesti. Biljke nismo navodnjavali, ali smo zato tri puta parali i dva puta kopali parcelu – kaže Nikola.


Mladi poljoprivrednik i budući menadžer gastronomije kaže da su veliku pomoć imali i od “konkurencije” odnosno povrtara koji imaju višegodišnje iskustvo u uzgoju paradajza:
-Najteže je bilo izboriti se sa sušom i tropskim danima i noćima. Mislim da je dobro što smo se odlučili za proizvodnju paradajza i iako je početak mogu da kažem da nam dobro ide. Sa dva jutra paradajza kada je solidna godina rod bude i do 40 tona, ali mi ćemo biti zadovoljni ukoliko budemo imali i polovinu.


Na parceli od dva jutra ima pola jutra “jabučara” i jutro i po sorte “šljivar”.
-Paradajz se bere i nosi se kući gde proizvodimo sok. Mašina koju imamo dnevno može da proizvede od 500 do 600 litara soka. Da su bolji vremenski uslovi berba bi trajala do kraja septembra, ali ove godine paradajz će se brati do polovine sledećeg meseca. Imamo pomoć prilikom berbe i za sada sve stižemo na vreme – kaže Nikola Gavrančić.
Naš sagovornik zadovoljan je i prodajom soka od paradajza:
-Prodaja ide dobro. Imamo rezervisane količine za sedam dana unapred. Cena litre je 35 dinara
Porodica Gavrančić obrađuje 35 jutara zemlje. Uzgajaju pšenicu, kukuruz, suncokret, detelinu, mak, ali ove godine prinosi od ratarskih kultura će biti minimalni. Imaju ovce, svinje kokoške koje hrane za sopstvene potrebe.