Solarni paneli umanjili Bolnici račune za gas

Opšta Bolnica u Kikindi 2015. godine ušla je u realizaciju projekta koji se odnosi na postavljanje solarnih panela za zagrevanje sanitarne vode. Kako ističe Ranko Sikimić, pomoćnik direktora za tehničke i pomoćne poslove cilj je da se koristi Sunce kao izvor energije.


-Bolnica je veliki potrošač sanitarne vode i dnevna potrošnja je od 30 do 50 metara kubnih. Solarni paneli su pre tri godine pušteni u rad i već u 2016. i 2017. godini krenulo se u potpuno eksploataciju postrojenja – istakao je Ranko Sikimić, pomoćnik direktora.
Karakteristično je, dodaje naš sagovornik, da je tokom leta u 2016. i 2017. godini došlo do značajnih ušteda koje su se odrazile na manju potrošnju prirodnog gasa i samim tim manje račune.

 

-Pre korišćenja panela potrošnja prirodnog gasa na mesečnom nivou od maja do septembra bila je od 21.000 do 23.000 metara kubnih. Sa panelima potrošnja prirodnog gasa svedena je na 6.000 do 7.000 kubnih metara gasa mesečno. To praktično znači da se za mesec dana potroši 15.000 do 16.000 metara kubnih gasa manje – objasnio je Sikimić.


Tokom leta postižu se temeprature vode od 50 do 55 stepeni, međutim, za bolničke uslove neophodno je da to bude 60 stepeni. Investicija je isplativa, a evo i računice.
-Ako samo uzmemo u obzir 15.000 metara kubnih gasa koliko uštedimo tokom leta i pomnožimo ih sa 37 dinara, koliko je prosečna cena prirodnog gasa, dolazimo do znatne uštede od oko četiri miliona dinara na godišnjem nivou – rekao je naš sagovornik.


Ušteda bi bila još veća da je Bolnica uspela da parni kotao za dogrevanje vode zameni toplovodnim. Za ovu izmenu postoji urađena projektno-tehnička dokumentacija, a projekat bi trebalo da se realizuje u narednih godinu dana. U bolničkom krugu postavljeno je ukupno 180 solarnih panela na površini od 360 metara kvadratnih. U investiciju je uloženo oko 20 miliona dinara, a finansijsku pomoć pružilo je Ministarstvo za privredu.