„Snežana i sedam patuljaka“ na farsi jeziku oduševila kikindske školarce

Jedna od najpoznatijih bajki dobila je novo izdanje.

Deca migranti izveli su predstavu „Snežana i sedam patuljaka“ na farsi jeziku, najviše kroz muziku i igru. Predstava je prvobitno rađena za Novu godinu za mališane u Prihvatnom centru, a sada je izvedan i za kikindske školarce.

-Pošto je toliko lep odziv bio i pošto cela priprema i učešće i roditelja i Komesarijata za izbeglice, kao i podrške koju smo dobili od lokalne zajednice, mislim da je ovo događaj koji je upotpunio život svih nas. Ujedno je i jedinstvena prilika da prikažemo ovu predstavu lokalnoj deci, jer naši mali drugari iz Centra idu sa njima u školu. Takođe, sigurno nismo videli „Snežanu i sedam patuljaka“ na farsi jeziku. Nedavno sam saznala da je ovo jedinstven koncept u svetu i da ovakva predstava postoji na ovom jeziku, kaže Gordana Vučinić iz SOS Dečijih sela Srbija.

Iza scene je vladalo veliko uzbuđene, a najviše pažnje privlačila je mlada glumica Marjam Arab koja je tumačila glavnu rolu.

-Srećna sam, dopada mi se to što sam princeza. Napravili smo veliki spektakl i svi su tu, moji prijatelji iz škole su došli da me gledaju i želim da im pokažem da sam princeza u ovoj predstavi.

Manje uzbuđen je bio Mohamed Tadžik, kojeg smo već videli kako pleše, a ovoga puta pripala mu je uloga princa.

-Gluma mi se više dopada od plesa. Volim da glumim i voleo bih da se bavim ovim poslom kada porastem.

Za razgovor su bile raspoložene i naratorke Alaha Fakiri i Rohaja Arab.

-Čula sam za ovu predstavu ranije. Veoma mi se dopada, jer je jako lepa, kaže Alaha, a Rohaja dodaje:

 

-Veoma sam zahvalna SOS Dečijem selu i deci koja su nam pomogla i pripremila predstavu sa nama. Jako smo srećni.

Organizaciju predstave podržao je i Centar za omladinski rad iz Novog Sada, koji ističu da je ovo samo početak aktivnosti koje za cilj imaju integraciju migranata u lokalne zajednice, kaže radnik ovog Centra Igor Stojilović:

Ideja je da kroz zajedničke aktivnosti, kroz zabavu i predstave, pokažemo da imamo šta da naučimo jedni od drugih. Drago nam je da su sva mesta popunjena i jedva čekamo da vidimo šta su nam ovi mladi ljudi spremili.

A spremili su nešto zaista posebno. Iako smo ovu predstavu svi videli u različitim oblicima, ovaj je zaista bio specifičan i zato je zasluženo dobio aplauz.