Smiljani Mraković i Zoranu Gociću zlatna medalja za kvalitet soka od trnjina

Smiljani Mraković i Zoranu Gociću iz Kikinde pripala je zlatna medalja za kvalitet soka od trnjina Novosadskog sajma poljoprivrede.Smiljana,koja sok pravi po sopstvenoj recepturi, kaže da joj je drago što je prepoznat kvalitet i trud jer do trnjina nije lako doći.

-Sok od trnjina koji pravim se ne kuva, kako bi sačuvao svojstva jer se termičkom obradom ona gube. Pošto se naberu i dobro operu trnjine prelijem vodom jer je važno da omekšaju. Nakon toga ih pasiram dodam malo šećera i limuna kako bi ukus bio lepši. Sok ima puno vitamina C tako da je prirodan lek-istakla je Smiljana Mraković.

Trnjna je po sastavu slična aroniji. Naša sagovornica kaže da je sok na ocenjivanje poslat na nagovor profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a veliku pomoć pružila je i lokalna samouprava jer je za analize bilo neophodno uplatiti oko 12.000 dinara.

-Zahvalila bih se lokalnoj samoupravi,članu Gradskog veća za poljoprivredu Imreu Kaboku i načelniku Severnobanatskog upravnog okruga Nikoli Lukaču koji su finansijski pomogli da sok pošaljemo na ocenjivanje – rekla je Smiljana.

Trnjine rastu u ataru i pored puteva i sama reč kaže da su pune bodlji tako ih nije lako nabrati.

-Trnjina je za berbu posle tri mraza jer tada gubi kiselinu koju ima. Branje je bolno jer ima bodlje,a samim tim je i otežano – rekao je Zoran Gocić.

Trnjina ima i istorijsku vrednost za Kikindu. Naime, pre prvih stanovnika ovaj kraj je bio močvarno područje na kojem je u velikoj meri rasla ova biljka koja se za vreme Ugarske zvala kekenj. Upravo po ovoj žbunastoj biljci Kikinda je dobila svoje prvo ime Nađ Kekenj.