“Smeta mi SOLOGAMIJA, kao tvorevina današnjice”, kaže Simonida Milojković

Simonida Milojković jedna od najčitanijih savremenih srpskih spisateljica gostovala je u okviru Nedelje posvećene ženi, koju organizuje Kulturni centar. Ovoga puta, temu je posvetila položaju žene u 21. veku.

Priču o položaju žene u dvadeset prvom veku, kroz razne primere i poređena predstavila je kikindskoj publici Simonida Milojković, autorka najprodavanijeg romana na Balkanu u poslednje tri decenije, romana „Grabljivica“ . Tema u kojoj se priča o ženi današnjice, kako objašnjava potpuno je čak, dijametralno različita u zavisnosti od mesta na kom je delu sveta:

-Na jednoj planeti, u arapskom svetu imate žene koje su potpuno obespravljene. Ne mogu da idu u školu, ne smeju da rade, ne smeju da voze automobil, ne smeju da izlaze iz kuće bez pratnje muškarca. A imate slučaj u Španiji, gde je 2008. godine, Ministarka oružanih snaga bila žena. Ona je obavljala smotru sa stomakom, pošto je bila trudna. Vidite kakva razlika. Ili uzmite položaj žene u Subotici, ali i u Sjenici. Večita tema, koja se u poslednje vreme provlači kroz diskusiju, otvorene razgovore, samopropitivanja je tema o tome šta je savremena žena sebi uradila, u nameri da prirodnu podelu izjednači:

-Da li smo zbog te emancipacije sebi natovarile teret? Poslovnu ženu kod kuće čekaju i  tradicionalna uloga domaćice, majke, žene. Šta time dobijamo? Ono što se takođe nameće kao tvorevina baš ovog vremena je gubitak granica, u kojima se pitamo šta je prejaka žena napravila od svog muža, dečka, od muškarca uopšte. Ta sve češća slika metroseksualaca, u kojima su epiteti poput ženstvenosti, nežnosti, uplašenosti sada dodeljeni muškom polu, zbunjuje celo iole trezveno čovečanstvo. Naša sagovornica kaže da se današnjica bori i sa razmišljanjima kada je brak u pitanju.

-Ranije su se vitezovi boruli za damu, a sada se žene počupaše zbog mladica. Smeta mi i to što je došlo do toga da su ljudi nespremni za brak. Nespremni su za tu obavezu da se zavetuju i da donesu tu svesnu, moralnu, karakternu odluku, da ceo život provedu sa jednom osobom. Nestaje porodica, brak, moralne vrednosti na kojima je ova civilizacija opstala. Smeta mi i ova…SOLOGAMIJA, kao brak sa samim sobom.

Simonida Milojković, nije prvi put gošća kikindskog Kulturnog centra, zbog čega se i zahvalila direktorici Tanji Nožici, koja, kako kaže, godinama prati rad poznatih srpskih umetnika i često ih poziva kako bi kikindska javnost bila upoznata sa kulturnom slikom Srbije. Inače, Simonida Milojković se bavi književnošću od 2007. godine kada je izašla njena prva knjiga “Grabljivica”, najprodavaniji roman na Balkanu u poslednje tri decenije, čiji je tiraž dosegao neverovatnih 210.000 primeraka. Britanska izdavačka kuća “Pegasus”, jedna od pet najvećih na svetu, proglasila je “Grabljivicu” vrhunskim delom savremene svetske književnosti i objavljuje ga za celo englesko govorno područje kao “The Lady Predator”.