“Šmekerski duh” oldtajmera na kikindskom Gradskom trgu

Kikinda je bila domaćin izložbe dvadeset  vremešnih lepotana, koje su sugrađani imali priliku da vide na Gradskom trgu. Automobili i motocikli iz ranijih epoha deo su svojevrsne izložbe u kojoj su učestvovali zaljubljenici u oldtajmere iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Sugrađani su u velikom broju podržali manifestaciji i iskoristili priliku da se slikaju sa vozilima koja su u punom sjaju odolela vremenu.

Lepotani na dva ili na četiri točka, prvi put su se našli na našem trgu, poređani jedan do drugoga izazivajući veliku pažnju, kako sugrađana tako i većeg broja posetilaca koji su čuli za manifestaciju, koju je organizovao kikindski Kulturni crentar. Predstavnici grada ispoštuju organizaciju svih manifestacija u gradu i na selima, a pogotovo  kada su ovakve teme u pitanju, u okviru kojih se Kikinda turistički otvara za goste iz raznih krajeva. Pohvaljujući angažovanje Kulturnog centra, to je i naglasila zamenica gradonačelnik,a Bosiljka Srdić:

-Zadovoljstvo je što se ova jedinstvena izložba dešava na našem prelepom trgu. Broj posetilaca i učesnika  pravi su pokazatelj da je ovo jedan lep i zanimljiv događaj. Istakla bih i da nas Kulturni centar, posebno u poslednjem periodu, prosto  iznenadi  sa prelepim i atraktivnim događajima. Nadam se da će građani Kikinde dugo pamtiti ovaj događaj.

Kulturni centar, prevashodno Marko Markovljev koji je Kikindi do sada doveo veći broj zapaženih manifestacija, stoji  iza organizacije i  ovog pravog spektakla, kada su oldtajmeri u pitanju:

-Ovo je prvi put da se organizuje ovakva izložba u Kikindi. Ja se ne sećam da je u poslednjih dvadeset godina organizovana ovakva izložba oldtajmera na Gradskom trgu,  u Kikindi ili u neposrednoj blizini. Meni je veoma drago što smo uspeli ovakav jedan doživljaj da priredimo sugrađanima. Kao što vidite, interesovanje je veliko. U pitanju je izložba oko dvadeset automobila. U početku je bilo u planu dolazak više vozila, ali ovakvi automobili ipak nisu baš u savršenom voznom stanju, pa se podrazumevalo da nisu mogli svi da dođu. Ovo je sve deo relija “Lagano Srbijom”. 

Reli koji je svojim izgledom oživeo duh davnih vremena, kada je automobila bilo manje na drumovima, ali su četvorotočkaši bili pravi porodični ljubimci, osmislilo je udruženje Srpski savez za isrtorijska vozila, koji okuplja više klubova iz različitih zemalja. Kako je naveo predsednik ovog saveza,  Dalibor Ružić, u okviru relija uspeli su da povežu klubove iz Srbije, Slovenije i iz Hrvatske:

-Imali smo čast da organizujemo ovaj lep reli. Ovde, u  Kikindi  se završava, a uspeli smo da organizujemo učešće  tri Saveza bivših republika Jugoslavije. Slovenija, Srbija i Hrvatska. Naš Savez se zalaže  da se vozila voze, jer baš to automobile vadi iz zaborava. Smatram da je ovo jedan vrlo lep završetak relija. Publika nas je ovde sa velikim ushićenjem dočekala i vidi se da uživa u ovim, mogu komotno da kažem, umetničkim delima.

I Kikinda se podičila svojim učesnicima, koji su takođe, a dokaz se caklio na Gradskom trgu, veliki zaljubljenici koji znaju da produže vek svom ljubimcu.

Oldtajmer koji je posebno privlačio pažnju i kao najstariji model i to iz 1953. “Ostin hili” a, posetioci nisu ostali ravnodušni ni na crveni „pontijak“, koji je došao iz Muzeja motora i motocikala Pančevo. Na prvom reliju Oldajmera učešće je uzelo 22 grupe, sa oko 44 učesnika iz tri različite zemlje. Inače, Srpski Savez za Istorijska Vozila (SSIV) osnovan je zvanično 20.09.2010 godine. Savez okuplja najveće klubove u Srbiji sa preko 300 vozila i 250 članova. SSIV, postao je punopravni član FIVA organizacije u maju mesecu na generalnoj skupštini FIVA u mestu Komo u Italiji 2013. godine gde se održala manifestacija Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Ovim je SSIV postao predstavnik FIVA za Srbiju.