Smanjen broj svih kriminalnih dela na teritoriji PU Kikinda

Od januara do septembra pripadnici Policijske uprave u Kikindi rešili su dva najteža krivična dela ubistva. Jedno se dogodilo 25.maja u Molu kada je 47-godišnju Slavicu L. ubio suprug Karolj. Drugo se dogodilo 6. jula u Kanjiži gde su uhapšeni partneri za ubistvo beskućnika 57-godišnjeg Janoša K. U Senti je otkrivno krivično delo podstrekivanje na teško ubistvo u pokušaju gde je supruga naručila ubistvo muža. Ovoje jedan od retkih rasvetljenih slučajeva ovakve vrste u Srbiji, saznajemo u Policijskoj upravi Kikinda.

Ukupan broj kriminalnih dela na teritoriji Policijske uprave Kikinda smanjen je za četvrtinu, a dela iz oblasti optšeg kriminala: krađe, teške krađa i razbojništva umanjena su za 40 odsto od početka godine. Brzo su rasvetljena i dela sa nepoznatim izvršiocima što ukazuje na veću prisutnost policije na terenu.

Prošle nedelje započeta je i opsežna akcija u borbi protiv dilera droge sa ciljem da se suzbije trgovina i uzgoj opojnih droga. Prema informacijama do kojih smo došli u Adi su pronađena dva zasada marihuane od devet i od 23 kilograma. U zasadima je bilo 16 biljaka visne od 1,3 do 2,3 metra. U Kikindi su u seriji pretresa zaplenjeni marhuana, spid i ekstazi. U stanu u Adi je 10. avgusta prilikom pretresa zatečeno 35 osoba od kojih je kod 11 nađena droga i to marihuana, ekstazi i spid. Od početka godine protiv 93 dilera podnete su krivične prijave, a jedan od njih zatečen je ispred vrtića „Plavi čuperak“ u Kikindi.


Prema rezulatatima iz oblasti privrednog krimnala po broju rešenih slučajeva Kikinda je na drugom mestu posle Beograda. Tokom osam meseci ove godine intenzivno se traga za osobama koje prodaju robu bez akciznih markica. Tako je u Senti oduzeto 1.400 bokseva cigareta marke „ašima“ sa područja Kosova i Metohije i marke „česterfild“ sa akciznim markicama Makedonije, dok je u Čoki pronađeno 150 kilograma duvana. Od januara do jula zaplenjeno je 1.904 bokseva cigareta za 650 procenata više nego u istom periodu prošle godine. Zaplenjeno je i 590 kilograma duvana, a u istom periodu 2018. bilo je oduzeto svega 124 kilograma duvana. Zaplenjeno je i 14.000 litara nafte, a oduzeta je i određena količina hrane bez deklaracije odnosno hrane koja se donosi iz Mađarske.

Smanjen je i broj krivičnih dela protiv imovine odnosno razbojništva, a u avgustu ove godine bilo ih je za 60 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine. To dokazuje da su sugrađani poslušali savete policije i prilikom odlaska na godišnji odmor dobro obezbedili svoje kuće i stanove.