Slučaj ptičijeg gripa u Kovilju poziva na budnost vlasnika domaće živine

Visoko patogena avijarna influenca, poznatija kao ptičiji grip, H5N8, potvrđena je u Kovilju, nakon što je ova bolest prethodno registrovana u Mađarskoj i Hrvatskoj. Prenosnik ove bolesti su divlje ptice, a s obzirom da se njihovo kretanje ne može pratiti, veterinarske službe nadgledaće jata poljoprivrednih gazdinstava radi sprečavanja širenja ove bolesti.
pticija-gripa

Veterinarske stanice na području Grada Kikinde upućuju apel vlasnicima živine da drže živinu u zatvorenom prostoru, da izoluju hranilice i pojilice i menjaju pijaću vodu, da čiste i dezinfikuju živinarnik, i da sprovode deratizaciju.

Ptičiji grip širi se direktnim kontaktom domaće živine sa divljim i vodenim pticama, kao i putem živinarske opreme, seobom jata, putem izmeta, leševa ili glodara, a do infekcije dolazi direktnim ulaskom virusa u konjuktivu, nos i dušnik. Klinički znaci bolesti mogu biti promenljivi i manifestuju se kroz iznenadnu visoku smrtnost jedinki, poremećenim respiratornim sistemima poput kijanja, dahtanja i kašljanja, izlučevinama iz nosa, očiju ili usta i nekim drugim simptomima poput krvarenja nogu, grudi, iskrivljenom vratu ili paralizom ekstremiteta. U slučaju da vlasnici živine posumnjaju na prisustvo virusa, moraju dekontaminirati radnike i opremu i prijaviti slučaj veterinaru ili veterinarskoj inspekciji.