“Sloboda-najskuplja reč”…

Učenici OŠ “Đura Jakšić” jedinstveni su po angažovanjima u okviru raznih manifestacija, koje imaju za cilj što bolji prikaz istorijskih datuma, koji su bitni za srpski narod. Tim povodom su u Svečanoj sali Gradske kuće, u nameri da obeleže stotu godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata pripremili svečanu besedu za sve prisutne. Veče rodoljubive poezije, navela je nastavnica Marija Vojinović, koja priprema učenike u okviru jezičko kulturne sekcije, osmišljeno je pod nazivom “Sloboda najskuplja reč”…

-Čast nam je da se u ime OŠ “Đure Jakšić” poklonimo  senama naših predaka i odamo počast njihovom herojstvu u borbi za slobodu. Ovo je deo našeg prošlogodišnjeg programa.

 

Angažovanje školaša, njihov trud i zalaganje podržava lokalna samouprava, čiji predstavnici redovno svojim prisustvom to i dokazuju. Miodrag Bulajić, član GV je istakao da je veče rodoljubive poezije lep način lirskog izraza svega onoga što se dešavalo u prethodnom periodu…

-Mi na poseban način doživljavamo stogodišnjicu od završetka prvog svetskog rata. Želimo da izrazimo veliku zahvalnost svima, koji su zaslužni za sve ovo što stvaramo u slobodi. Sam naziv govori o velikoj vrednosti slobode, za koju smo se borili, naši preci su se borili za nju, a mi nastavljamo u tom duhu….

Saradnja sa SUBNOR-om datira još od 1995.godine, a prvi javni nastupi su počeli tačno pre dvadeset godina.

Od tada, kako je naveo predsednik SUBNOR-a, Nenad Dimitrijević, svojim programom prilagođavaju se važnim datumima, dajući svakom obeležavanju svečani ton.

 

 

Program su svojim dolaskom podržali roditelji učesnika, predstavnici lokalne samouprave, članovi SUBNOR-a i Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije1912.-1920., ali i ceo kolektiv škole, na čelu sa direktoricom Ksenijom Petrović, koja se na početku programa obratila skupu.

Inače, iako je početak same svečanosti delimično, usporio kraći nestanak struje, ipak je program izveden dostojanstveno i na način, koji je svojstven mladim ozbiljnim recitatorima, kakvi su Đurini osnovci. Osim ovog datuma, kako je Vojinović rekla, tokom godine su angažovani u obeležavanju još osam vrlo važnih datuma za srpsku istoriju i istoriju rodne Kikinde.