Slava hrama svetih Kozme i Damjana

U Hramu svetih Kozme i Damjana Svetom arhijerejskom Liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležna je hramovna slava na kojoj se okupio veliki broj vernika. Pored sveštenika iz našeg grada ovom važnom događaju pristvovalo je i više episkopa. Otac Boban Petrović, starešina Hrama svetih Kozme i Damjana, rekao je da je slava ove godine proslavljena u duhu aktuelne situacije.

-Ovogodišnja arhijerejska Liturgija je veličanstvena jer smo prvi put imali tri episkopa. Episkop banatski Nikanor bio je domaćin episkopu Filaretu koji se privremno nalazi u manastiru Svete Trojice u Kikindi i episkop kanadski Georgije. To je velika radost i čast za našu sredinu i naš hram. Koristim ovu priliku da se zahvalim predstavnicima grada nma čelu sa gradonačelnikom Pavlom Markovim i našim vernicima na svim doniranim prilozima – rekao je otac Boban Petrović.

Sveti Kozma i Damjan, dva brata, bili su lekari i kako je narod verovao čudotvorci. Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa.