Slađan Janjić čuvar starog zanata

Sugrađanin Slađan Janjić jedini je kovač u našoj sredini i jedan od je od retkih u čitavom okrugu. Kovački zanat se smatra jednim od najtežijih Za rad je potreban veliki fizički napor, snaga i jačina samog kovača. Kovačku radnju „Vulkan“ Janjić je otvorio pre tri godine.

-Po zanimanju sam zavarivač i automehaničar. Kovački zanat me je uvek privlačio jer mi se sviđa plastičnost metala. Krenuo sam da radim i video da me to ispunjava tako da sam se potpuno posvetio kovanju. Samouk sam i puno truda sam uložio u ovaj posao. Radim i poljoprivredni program, ali najviše volin umetnost u kovanju. Obična šipka može da se iskuje tako da dobije potpuno novi izgled i život i to traje večno – kaže Janjić.

Najviše mu se za pomoć obraćaju poljoprivrednici. Često se velike mašine poput traktora iskrive pa ih Janjić popravlja. Otkiva i raonike kao nekada što se radilo. Umesto potkovica sada kovači kuju ograde, proizvode delove za traktore i poljoprivredne mašine.

-Radim i po porudžbini kapije, sanduke za pisma, roštilje. Sve što može da se nacrta mogu i da napravim. Sve mašine na kojima radim sam sam napravio jer zanat izumire i nisam imao gde da ih nabavim – dodao je Slađan Janjić.