Skuplja prolećna setva

Iako je u toku prihrana ozimih useva, ratari uveliko pripremaju zemljište i mašine za setvu prolećnih kultura. Kako savetuju stručnjaci zemljište bi, čim vremenski uslovi dozvole, trebalo setvospremisati, a potom i nađubriti.

-Mineralno đubrivo najbolje je baciti u skladu sa preporukama Poljoprivredne stručne službe, a posle toga preostaje da se sačekaju optimalni uslovi za setvu kukuruza. Optimalni uslovi su kada je zemljište na dubini od 10 centimetara zagrejano osam do 10 stepeni Celzijusa – istakao je dr Života Jovanović, Institut za kukuruz “Zemun polje”.

Naš sagovornik preporučuje setvu dva ili više hibrida različitih grupa zrenja jer su sušne godine sve češće:

-Treba kombinovati srednje rane sa srednje stasnim do srednje kasnim hibridima u zavisnosti od toga da li će se kukuruz čuvati u zrnu ili u klipu. Hibridi duže vegetacije imaju po prirodi veći genetski potencijal, ali lošije uspevaju u sušnim godinama. Hibridi kraće vegetacije lakše podnose nepovoljne vremenske uslove u julu i avgustu.

Ove godine očekivanja su da će na njivama biti za desetak procenata manje kukuruza nego lane.

-U prilog tome govori i to što je na većim površinama posejano žito, kao i uljana repica. To su usevi koji su prošle godine dali bolje rezultate – dodaje Jovanović.

Na uštrb kukuruza biće posejan i suncokret koji je tolerantnija okopavina na sušu.Života Jovanović savetuje poljoprivrednike da ne treba da žure sa prolećnom setvom, kao i da vode računa o tome da ovaj posao obave u optimalnim uslovima. Ovogodišnja setva biće skuplja za 10 do 15 odsto nego prošlogodišnja.

-Poznato je da je setva izuzetno skupa. Svi inputi su poskupeli: gorivo, mineralna đubriva, semena. Sa druge strane mehanizacija je stara i traži dosta ulaganja – zaključio je Života Jovanović.

Ako je za utehu ove godine daleko je veći sadržaj vlage u zemljištu nego prošle godine u isto vreme. Bolji agrometeorološki uslovi jedan su od preduslova za dobar razvoj i zadovoljavajuć rod.